Plastična ambalaža može da vas ubije: Evropa je odlučila da se obračuna sa njom zauvek – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Plastična ambalaža može da vas ubije: Evropa je odlučila da se obračuna sa njom zauvek

Plastična ambalaža može da vas ubije: Evropa je odlučila da se obračuna sa njom zauvek

 

Najlakši način da budete sigurni da jedete i pijete iz bezbedne plastike je da obratite pažnju na brojeve urezane na dnu iste.

Ukoliko dok čitate ovaj tekst u ruci držite plastičnu činiju ili flašu sa urezanim brojem tri ili sedam, odmah je bacite. U pitanju je otrovna ambalaža sa kojom i EU ovih dana vodi ozbiljne bitke.

 

Nastojanja Evropske unije da odvrati ljude od flaširane vode deo su šire strategije smanjenja plastičnog otpada, ali i želje da zaštiti ljude od otrova koji vrebaju iz različitih vrsta plastične ambalaže.

Najlakši način da budete sigurni da jedete i pijete iz bezbedne plastike je da obratite pažnju na brojeve urezane na dnu iste.

Evo šta znače brojevi i oznake na plastici:

1 – PET, PETE
Ovu oznaku nose plastične flaše i namenjene su isključivo jednokratnoj upotrebi. Pri češćem korišćenju postaju kancerogene jer ispuštaju teški metal antimon i hemijsku materiju EPA, koja ometa delovanje hormona.

2 – HDP, 4-LDPE, 5-PP
U pitanju je „dobra“ plastika, sa najmanjom verovatnoćom ispuštanja otrovnih materija u vodu.

3 – PVC
Od ove plastike prave se flaše koje nikako ne bi smele da se koriste, jer ispuštaju dve otrovne hemikalije koje ometaju delovanje hormona u ljudskom telu.

 

6 – PS
Ovu oznaku nose čaše za jednokratnu upotrebu i ambalaža za brzu hranu, a tokom korišćenja ispuštaju kancerogenu materiju Stiren.

7 – PC (ili bez ikakve oznake)
Ovo je najopasnija plastika koja izlučuje otrov BPA. Ipak, uprkos tome se često koristi za bočice za bebe, sportske flašice i posude za spremanje hrane.

 

(Gorica Avalić)