Plate veće 14 odsto, prosvetari prekinuli štrajk – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Plate veće 14 odsto, prosvetari prekinuli štrajk

Plate veće 14 odsto, prosvetari prekinuli štrajk

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) saopštila je da je Vlada Srbije danas potvrdila dogovor između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika, koji predviđa povećanje plata za prosvetare od 14 odsto.

Pored toga, dogovoreno je da u narednih 30 meseci kontrolnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom u vezi sa reformom platnog sistema, povećanje zarada u prosveti treba da dostigne oko 36 procenata.

 

plate placanje isplata penzije uplata uplacivanje kredit krediti stipendije stipendija dinari dinar novac jpg

Ilustracija RTV

 

Postignut je i dogovor da u prvom platnom razredu devete grupe bude 37.500 prosvetnih radnika, kao i da bibliotekari, stručni saradnici i sekretari budu prebačeni u više grupe i razrede.

Na kraju, zaključeno je da treba uraditi hitne izmene i dopune Pravilnika o stalnom stručnom usavršavanju i napredovanju u zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, kao i Pravilnika o izboru odeljenjskih starešina.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije je odlučio da se štrajk privremeno prekine i da se nastavi praćenje dogovora sa Vladom.

 

Izvor: FoNet