Plate veće za osam do 10 odsto? – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Plate veće za osam do 10 odsto?

Plate veće za osam do 10 odsto?

 

Vlada Srbije predložila je predstavnicima MMF-a povećanje plata u javnom sektoru od osam do 10 odsto, piše „Blic“.

Prema planu srpske vlade, povećanje zarada od 10 odsto imali bi lekari, policija, učitelji i nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanju, dok bi ostalima u javnom sektoru sledovao rast plata od oko osam odsto.

Tako bi, na primer, učitelj koji sada u proseku zarađuje 40.000 dinara nakon povećanja primao 44.000, piše list.

Doktor specijalista bi umesto sadašnjih 73.000 imao 80.300 dinara, a plata policijskog inspektora bi, umesto 47.000, iznosila 51.700 dinara.

plata, isplata, penzija, dinar jpg

Tanjug (Filip Krainčanić)

U razgovoru ministra finansija Siniše Malog sa šefom misije MMF-a Džemsom Rufom, jedna od ključnih tema bila je povećanje zarada u javnom sektoru.

„S obzirom na to da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren suficit budžeta od 6,5 milijardi dinara i da sve ukazuje na to da će se takav trend nastaviti, ima prostora za povećanje plata. U kojoj meri, to ćemo videti, ali sigurno je da ćemo imati rast od oko osam odsto, pa i više“, navodi neimenovani izvor „Blica“.

Prema istom izvoru, MMF predlaže nešto manje povećanje – od šest do sedam odsto.

„Ipak, aranžman koji sada dogovaramo razlikuje se od prethodnog jer ima ‘samo’ savetodavnu ulogu. Mi nismo u obavezi da uradimo kako oni predlažu, što je bio slučaj prethodne tri godine kada smo imali stendbaj aranžman vredan oko 1,2 milijarde evra“, objašnjava sagovornik „Blica“.

 

Izvor: Tanjug, Blic

 

Arhive