Počela berba višnje – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Počela berba višnje

Počela berba višnje

 

Proizvođači višnje ovih dana počeli su berbu.  Višnja je inače poznata kao voćna vrsta koja se lako razmnožava i ne traži velika ulaganja, ono što uvek predstavlja problem uzgajivačima ovog voća je otkupna cena.

Prošle godine cena na otkupu se smenjivala od 40-60 dinara za drugu klasu, dok je prva klasa bila po ceni od 80 dinara. Ove godine pak cena je niža a razlog tako niske otkupne cene niko ne zna. Ipak variranja u ceni bila su prisutna i ranijih godina pa se tako uzgajivači nadaju da će cena ipak biti veca.

Marko Vićentijević gaji višnje dugi niz godina ovogodišnjim rodom nije zadovoljan.

„Grad je prethodnih dana naneo štetu ali ne drastično, štete ima i od ranije tako da i pored zaštite koja je primenjivana moraće da ide u drugu klasu po nižoj ceni. Mlađi zasad sam više štitio i tu je kao malo bolja situacija ali ipak je cena loša, još ko mora da plati radnike nema zarade uopšte“, rekao je Vićentijević.

U domaćinstvu Milenić iz sela Donja Trnava slična je situacija, višnja se bere ali zarade nema.

„Imam pod višnjom 3,5 hektara Oblačinske višnje, i Šumadinke 50 ari, podigao sam i nov zasad dva hektara tek treba da stigne na rod. Predajemo po ceni od 60 dinara štićenu a 40 dinara druga klasa, s tim što otkupljivači ukoliko pronađu crva neće da plate kao prvu klasu. Radnici sezonci beru po ceni od 25 dinara po kilogramu i sve je teže za radnu snagu“, objašnjava Milenić.

U nekim selima otkupa i nema a u nekima pak varira cena tako da uzgajivači ovog voća nikada nisu sigurni po kojoj ceni će predati svoje plodove.

TopPres

Arhive