Home » Svet » Počelo glasanje za predsjednika Crne Gore

Počelo glasanje za predsjednika Crne Gore

Crna Gora danas bira šefa države, glasajući za jednog od sedam kandidata na prvim izborima nakon prošlogodišnjeg prijema u NATO i trećim predsjedničkim od izglesavanja nezavisnosti.

Biračka mjesta otvorena su jutros u osam sati i glasanje će trajati do osam uveče, a pola sata nakon toga lokalni Centar za monitoring saopštiće prve nezvanične rezultate izbora.

Do devet sati izašlo je 6,4 odsto građana, a analitičari su ocijenili da će od izlaznosti, koja je na prošlim izborima za predsjednika 2013. bila 63,9 odsto, zavisiti hoće li novi predsjednik biti poznat večeras ili će se dvojica prvoplasiranih suočiti u drugom krugu.

Pravo glasa ima 532.599 građana koji glasaju na 1.214 biračkih mjesta, a predsjednik Državne izborne komisije, Budimir Šaranović, rekao je da su obezbijeđeni “svi normalni i organizacioni uslovi za održavanje izbora”.

Prvi na listi je kandidat Prave Crne Gore, Marko Milačić, drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata i Ujedinjene Crne Gore, a za njima slijede kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač i kandidat Grupe birača Građanska akcija i Partije penzionera, invalida i restitucije, Vasilije Miličković.

Sljedeća na izbornom listiću je i prva kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore u istoriji, Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije, šesti je kandidat Srpske koalicije, Dobrilo Dedeić, dok je na broju sedam kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović.

Današnji predsjednički izbori sedmi su od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a dosadašnji predsjednici bili su Momir Bulatović u dva mandata, Milo Đukanović u jednom i Filip Vujanović u tri mandata.

Glasanje će nadgledati dvoje lokalne organizacije, Centar za monitoring sa 1,340 i Centar za demokratsku tranziciju sa 300 posmatrača, kao međunarodna posmatračka misija OEBS-a, ODIHR-a, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i Evropskog parlamenta.

Izvor: Glas Amerike