Počinje proba male mature za osmake – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Počinje proba male mature za osmake

Počinje proba male mature za osmake

Mali maturanti danas polažu prvi od tri završna, probna ispita. Danas rade  zadatke iz matematike a sutra će polagati probni test iz maternjeg jezika, odnosno zadatke kombinovanog testa koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju.Testovi imaju po 20 zadataka, otvorenog i zatvorenog tipa.Zadaci su podeljeni na osnovni, srednji i napredni nivo.

Foto: rtvsunce.com

Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević kaže za Tanjug da su testovi spremni i da su škole počele da ih preuzimaju preko portala Zavoda juče od 12 sati.

„Svaka škola ima svoju pristupnu šifru za preuzimanje testova, zatim ih same umnožavaju i dele učenicima u terminu predviđenom za testiranje“, kaže Stanojević.

Dodaje da je uloga probnog završnog ispita da se učenici i nastavnici pripreme na procedure koje ih čekaju na samom završnom ispitu.

Podjednako će biti zastupljeni pitanja otvorenog i zatvorenog tipa – zadaci gde učenik mora da dopuni neku reč, kao i oni na zaokruživanje.

Završni ispit za osmake biće organizovan 17,18. i 19. juna. Svi osmaci moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40.

Izvor: Tanjug