Pojačana kontrola saobraćaja i ove nedelje – na šta će policija posebno obraćati pažnju – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Pojačana kontrola saobraćaja i ove nedelje – na šta će policija posebno obraćati pažnju

Pojačana kontrola saobraćaja i ove nedelje – na šta će policija posebno obraćati pažnju

Brzina, nepažnja, želja da se što pre stigne do graničnog prelaza ili da se vrati sa zakasnelog letovanja, odnela je šest mladih života.

Neke nesreće su se događale i u urbanim sredinama, a bilo je nesreća gde su učestvovali i minibusi.

Zbog svega toga saobraćajna policija će zaoštriti mere u urbanim sredinama u narednoj nedelji. Naročito će kontrolisati upotrebu telefona i nevezivanje pojasa motociklistima, jer je to bio uzrok teških povreda i smrti.

Aleksandar Radenković iz MUP-a Srbije navodi da prve analize pokazuju da je najčešći uzrok bila neprilagođena brzina, zatim nepropisno preticanje, a simtomatično je i da veliki broj učesnika u saobraćaju nije koristio sigurnosni pojas u toku saobraćajne nesreće.

„Napominjem da saobraćajna policija sprovodi akcije pojačane kontrole što ćemo raditi i u narednom periodu i još jednom apelujemo da svi poštuju brzinu i da koriste sigurnosne pojaseve i na prednjem i zadnjem sedištu“, poručio je Radenković.

Prema anketi koju je sprovela Agencija za bezbednost sabraćaja, samo 12 odsto suvozača koristi pojaseve na zadnjim sedištima.

„U slučaju čeonog sudara nevezan putnik pozadi deluje na putnika odnosno vozača ispred sebe kao da mu je skočio na leđa sa četvrtog ili petog sprata zgrade“, objasnio je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Stručnjaci upozoravaju da je na putevima Srbije skoro 800.000 đaka, studenta i srednjoškolaca i savetuju roditeljima da ih električnim trotinetima ne puštaju u školu, da izbegavaju magistralne puteve, a vozači znaju da je pored škole brzina 30 kilometara na čas, što daje šansu svakom detetu da preživi udar vozila, kažu stručnjaci.

Izvor: rts.rs