Pola milijarde lokalnim samoupravama za podršku roditeljstvu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Pola milijarde lokalnim samoupravama za podršku roditeljstvu

Pola milijarde lokalnim samoupravama za podršku roditeljstvu

 

Kabinet ministra zaduženog za demografiju i populacionu politiku raspisaće danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za finansiranje mera populacione politike, piše „Politika“.

Za ovu namenu iz budžeta je obezbeđeno 500 miliona dinara za sufinansiranje do 80 odsto ukupnih troškova za mere koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanja rada i roditeljstva, snižavanja psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju, navodi list.

majka, mama, dete, beba, decija kolica, roditeljstvo jpg

Ilustracija: freeimages.com

Pravo učešća imaju sve opštine pojedinačno, ili više njih udruženo iz istog regiona, koje će zajednički moći da sprovode mere populacione politike.

Uslov je da jedinice lokalnih samouprava već u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenjem predloženih mera, da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije ili populacione politike, kao i da su predložene mere u skladu sa konkursom.

Maksimalni iznos koji može biti dodeljen lokalnoj samoupravi koja podnosi prijavu samostalno do 10 miliona dinara. Ukoliko prijavu podnose zajednički do tri jedinice lokalne samouprave, maksimalni iznos je 75 miliona dinara, a 100 miliona ako prijavu podnose četiri ili više opština iz istog regiona, piše „Politika“.

Izvor: Tanjug, Politika