Policija najavila veliku akciju kontrole saobraćaja: Evo o čemu se radi – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Policija najavila veliku akciju kontrole saobraćaja: Evo o čemu se radi

Policija najavila veliku akciju kontrole saobraćaja: Evo o čemu se radi

 

U okviru akcije pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim evropskim putevima, pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sprovode danas pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju. Takođe, kontrola saobraćajne policija biće usmerena i na otkrivanje prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača u toku vožnje.

 

Akcija će biti sprovedena u 32 evropske države (28 država članica EU, Švajcarska, Norveška, Srbija i Gruzija) koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL – (mreža saobraćajnih policija Evrope). Takođe, kontrola saobraćajne policija biće usmerena i na otkrivanje prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača u toku vožnje.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji oko 76 odsto, a na zadnjim svega oko 12 odsto. Istovremeno, oko šest odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vreme vožnje

U toku 2017. godine, gotovo 60 odsto poginulih vozača, odnosno putnika u Srbiji, nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Prema publikaciji koju je objavila Svetska zdravstvena organizacija, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnoj nezgodi za više od 60 odsto.

Izvor: RTV SUNCE / Telegraf.rs