Pomoć EU od 7,5 miliona evra za borbu protiv koronavirusa – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Pomoć EU od 7,5 miliona evra za borbu protiv koronavirusa

Pomoć EU od 7,5 miliona evra za borbu protiv koronavirusa

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap potpisali su danas sporazum kojim se obezbeđuje 7,5 miliona evra podrške EU namenjene jačanju kapaciteta i podršci aktivnostima Republike Srbije u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Joksimović je tom prilikom istakla da je reč oprvih 7,5 miliona evra bespovratne pomoći koja će, uz maksimalno ubrzane procedure, biti namenjena za nabavku medicinske opreme.

Od ovog iznosa, dva miliona evra će odmah biti utrošeno na troškove avio prevoza medicinskog materijala iz Kine i Indije. Svi radimo zajedno zato što su izazovi isti i zato nema mesta za međusobne optužbe i kritike. Moramo zajedno da radimo jer samo tako možemo da se izborimo sa globalnom pandemijom, rekla je Joksimović.

Ona je ocenila da je od početka pandemije, koja je izazov za ceo svet, Vlada Srbije preduzela sve kako bi obezbedila što više novca za nabavku medicinske opreme, lekova, respiratora i maski.

Ministarka je istakla da je Srbija pokazala visok stepen odgovornosti, ali da je važno da sarađuje sa drugima i traži pomoć i od drugih u ovoj situaciji.

Svi smo u istom problemu sada i zato je možda postojao osećaj i percepcija kod naših građana da pomoć Srbiji nije stigla istovremeno sa svih strana. Od prvog dana krize bila sam u stalnom kontaktu sa ambasadorom Fabricijem, kao i sa evropskim komesarom Verheijem i drugim evropskim predstavnicima, tražeći način kako da EU pomogne, čije su najveće zemlje pogođene korona virusom – Italija, Francuska, Nemačka, Španija, Austrija, objasnila je ministarka.

Joksimović je naglasila da se sledeće sedmice očekuje potpisivanje ugovora o dodatnih šest miliona evra za nabavku potrebne opreme.

Ona je napomenula da je Ministarstvo za evropske integracije u koordinaciji s Kriznim štabom koji vodi predsednik Srbije sačinilo hitnu i prioritetnu listu potreba koja će biti poslata partnerima u EU da bi se novac koji će biti opredeljen, iskoristio na najefikasniji način.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da EU na godišnjem nivou Srbiji donira skoro 200 miliona evra i da se taj novac usmerava u različite oblasti procesa pristupanja, ali da je, s obzirom na novonastalu situaciju, sa Vladom Srbije dogovoreno da se deo tih sredstava usmeri na mere borbe protiv širenja koronavirusa.

Potpisivanje današnjeg sporazuma je prvi primer preusmeravanja sredstava i uz pomoć UNDP-a, mi ćemo pomoći Srbiji u realizaciji najhitnijih mera, naveo je Fabrici.

On je ukazao na to da EU preduzima mere da ograniči širenje koronavirusa, da pojačava proizvodnju medicinske opreme, brže radi na proizvodnji vakcine protiv virusa, kao i da preduzima mere kako bi privreda izdržala posledice od novonastale situacije.

Prema njegovim rečima, virus ne zna za granice i zato je bitno da sve zemlje budu odgovorne i solidarne, kako bi se zajednički pobedila trenutna kriza.

Drago mi je što sam mogao da solidarnost u ovom trenutku prvo pokažem prema Srbiji, a zahvalan sam i na tome što je Srbija isto to pokazala prema EU i prema mojoj domovini Italiji, poručio je Fabrici.

Izvor: srbija.gov.rs