Home » Srbija » Porodice nestalih čekaju odgovore – konačno pomak?

Porodice nestalih čekaju odgovore – konačno pomak?

Na sednici Radne grupe za lica koja se vode kao nestala, delegacije Beograda i Prištine usvojile su danas procedure o primopredaji posmrtnih ostataka koje bi trebalo da doprinesu i pomognu procesu pronalaženja nestalih.

velika hoča, kosovo, izbeglice, prognani, raseljena, raseljeni, enklavaFoto: Mondo/Goran Sivački

Sednicom je predsedavao Međunarodni komitet Crvenog Krsta, a predsedavajući Fabien Bourdier rekao je novinarima da je samo sedam slučajeva rešeno u ovoj godini.

“Međunarodni komitet Crvenog krsta zabrinut je zbog sporog stepena napretka u rešavanju ovog pitanja, koje treba tretirati isključivo kao humanitarno”, rekao je on.

Bourdier je naveo i da mnoge porodice nestalih lica, čekajući informacije o svojima, nažalost nisu dočekali odgovore.

“Nadamo se da će usvajanje Procedura o primopredaji posmrtnih ostataka između delegacije Beograda i Prištine biti korisne za ceo ovaj proces”, rekao je on.

Šef beogradske delegacije Veljko Odalović naveo je da je na sastanku, pored pravila i procedura za prenos posmrtnih ostataka kojim bi se prevazišle eventualne nesuglasice, potvrđeno i formiranje ekspertskog tima koji bi se bavio dubinskom analizom svih informacija.

On je rekao da saradnja dve delegacije ide u pravcu ka tome da se da što više informacija porodicama koje su, kako kaže, s pravom nezadovoljne, jer se 20 godina posle oružanog sukoba na Kosovu i dalje traga za 1.647 lica.

“Informacije su nam neophodne za nova traženja, zato upućujemo zajednički apel i želimo da učinimo sve što je moguće da damo što više informacija porodicama gde su njihovi najmiliji”,rekao je Odalović.

Arsim Gerkshaliu iz prištinske delegacije rekao je da je broj identifikovanih i nađenih lica nesporno mali.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga je nedostatak informacija, a neke lokacije možda nisu precizno određene.

Izvor: MONDO Vesti