Home » Svet » Postignut načelni sporazum o izbegavanju novog zatvaranja vlade SAD

Postignut načelni sporazum o izbegavanju novog zatvaranja vlade SAD

Kongresni pregovaračiu postigli su sporazum, u principu, o finansiranju vlade i izbegavanju njenog novog zatvaranja krajem ove nedelje.

Dvopartijska grupa nije objavila detalje, ali saradnici u Kongresu kažu da sporazum obuhvata oko 1,4 milijarde dolara za izgradnju 88 kilometara nove ograde na granici SAD i Meksika. Takođe je predviđeno unapređenje tehnologije za skeniranje na graničnim prelazima, kao i više službenika na granici i više humanitarne pomoći.

Poslednjih nekoliko meseci predsednik Donald Tramp zahtevao je 5,7 milijardi dolara za željeni zid na granici, što su demokrate odbacivale kao rasipničko i neefikasno. Poručivali su da će odobriti samo mere bezbednosti na granici koje ne podrazumevaju zid.

Ovaj načelni sporazum predstavlja vrstu kompromisa.

VIDEO Donald Tramp na mitingu o granici (engleski jezik)

​”Niko od nas neće dobiti svaku pojedinačnu stvar koju želi”, rekao je senator Patrik Lejhi, demokrata koji je član pregovaračkog komiteta. “Dobićemo ono što je najbolje za Sjedinjene Države”.

Nije jasno da li će Donald Tramp potpisati sporazum koji ne sadrži celokupno finansiranje za njegov izd, ali senator Ričard Šelbi, republikanac koji predvodi senatov Komitet za izdvajanja kaže da veruje nakon rasprave sa Trampovom administracijom da će načelni sporazum dobiti podršku predsednika.

Senator Šeli Mur Kapito, republikanka takođe iz pregovaračkog komiteta, kaže da ostaje “oprezni optimista” i da isčekuje finaliziranje detalja.

Ali, neki republikanci ostaju u opoziciji. Mark Midovz kaže da teško da je sporazum “ozbiljan pokušaj da se obezbedi granica” i kaže da “Kongres ne radi svoj posao”.

Arhiva - Žena hoda plažom u blizini granice sa Meksikom i graničnog zida na čijem je vrhu bodljivkava žica, u Tihuanu, Meksiko, 9. januara 2019.
Arhiva – Žena hoda plažom u blizini granice sa Meksikom i graničnog zida na čijem je vrhu bodljivkava žica, u Tihuanu, Meksiko, 9. januara 2019.

Bela kuća i zakonodavci suočavaju se sa rokom u petak, kada ponovo ističe finansiranje za oko četvrtinu vladinih operacija, u pokušaju da izbegnu novo zatvaranje tri nedelje nakon rekordno dugog zatvaranja od 35 dana, koje je okončano 25. januara.

Vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće, Mik Malvejni rekao je za NBC njuz u nedelju da ukoliko Tramp nije dobio onoliko novca za zid koliko je želeo, možda bude promenio taktiku i povukao novac iz drugih vladinih finansija, što je potez koji bi zasigurno povukao prave tužbe od demokrata.

Izvor: Glas Amerike