Potrošači se najviše žale na kvalitet obuće, mobilnih i bele tehnike – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Potrošači se najviše žale na kvalitet obuće, mobilnih i bele tehnike

Potrošači se najviše žale na kvalitet obuće, mobilnih i bele tehnike

 

Nivo zaštite potrošača u Srbiji je blizu evropskih standarda, a svest građana Srbije o potrošačkim pravima je mnogo razvijenija nego pre pet godina, izjavila je danas državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač.

Kovač je uoči Svetskog dana zaštite potrošača, 15. marta, navela da broj potrošačkih prigovora konstantno raste i da je prošle godine bilo skoro 17.000 prigovora, što je, kaže, za oko trećinu više nego pre pet godina.

– Ovi podaci ukazuju da su potrošači danas dovoljno edukovani i da znaju kome da se obrate za pomoć u rešavanju problema, a sa druge strane, sve više se primećuje spremnost trgovca da u što kraćem roku reše reklamaciju potrošača, jer time stiču veću lojalnost – ocenjuje Kovač za Tanjug.

Najmanje žalbi na kvalitet odeće

Dodaje da se tokom protekle godine najveći procenat žalbi odnosio na obuću, 21 odsto, mobilne telefone 12 odsto, belu tehniku, računare i IT opremu po šest odsto, dok se na nameštaj žalilo pet, a na odeću i televizore po četiri odsto kupaca.

Za podršku radu udruženjima za zaštitu potrošača, ove godine je opredeljeno 20 miliona dinara, što je, kaže Kovač, za trećinu više novca u odnosu na prethodnu godinu.

– Nastojimo da pružimo podršku povećanju kadrovskih, materijalnih i tehničkih kapaciteta udruženja za zaštitu potrošača, a potrebno je raditi na daljem unapređenju saradnje između svih nosilaca zaštite potrošača – poručila je Kovač.

Za sedam godina 31.104 reklamacija

Prema podacima NOPS-a, u periodu od 2011. do 2018. godine bilo je 31.104 reklamacija potrošača, od čega se trećina odnosi na garanciju.

Prema analitici prigovora potrošača NOPS-a, koja je dostavljena Tanjugu, od ukupnog broja evidentiranih prigovora 21,79 posto se odnosi na neispravan proizvod i lošu uslugu, a 6,44 posto na nepoštovanje roka za odgovore na reklamaciju. Nešto više od 23.000 prijava odnosi se na robu, a 7.971 na usluge.

Strategija zaštite potrošača „mrtvo slovo na papiru“

Potrošači se najviše žale na kvalitet telefona (14,48 odsto), patika (13,21 posto) i laptopova i tableta (7,03 posto), a, kada je reč o uslugama, najviše je pritužbi na račun pretplate za mobilnu telefoniju (13,35 posto) i fiksni internet (5,85 procenata), na primer.

Iz NOPS-a ocenjuju da je petogodišnja strategija za zaštitu potrošača, koja ističe ove godine, ostala „većim delom mrtvo slovo na papiru“ u Srbiji, budući da, kako kažu, ni država, a još manje potrošačke organizacije, ne mogu da garantuju da li je u pakovanju ono što piše na deklaraciji.

Izvor: Tanjug