Povećanje roditeljskog dodatka i produženje isplate za treće i četvro dete – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Povećanje roditeljskog dodatka i produženje isplate za treće i četvro dete

Povećanje roditeljskog dodatka i produženje isplate za treće i četvro dete

 

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kao važnog instrumenta populacione politike.

Tim zakonskim rešenjima iznosi roditeljskog dodatka povećavaju se za drugo, treće i četvrto dete, a period isplate prava za treće i četvrto dete produžava sa 24 meseca na 120 meseci, saopšteno je iz vlade.

kalemegdan beograd suncano vreme par porodica setnja jpg

Tanjug (Rade Prelić)

Odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom predstavljaju deo ukupne društvene brige o deci i odnose se na poboljšanje uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece, posebne podsticaje za rađanje i podršku materijalno ugroženim porodicama, porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja.

Vlada o ratnim memorijalima i sezonskom angažovanju radnika

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici više predloga zakona, među kojima su predlozi zakona o ratnim memorijalima, kao i o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Propisi koji regulišu oblast ratnih memorijala doneti su pre 40 godina, podseća se u saopštenju vlade i ukazuju da je osnovni cilj tog predloga zakona jasnije definisanje nadležnosti, jačanje odgovornosti i efikasnosti jedinica lokalne samouprave i ostalih institucija i pojedinaca, kao i stvaranje neophodnih uslova za zaštitu kulturnog nasleđa vezanog za ratne periode.

Najveća novina je nadležnost ministarstva zaduženog za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije za davanje saglasnosti za podizanje novog ratnog memorijala.

Kako se navodi, ovako uređen sistem doneće unapređenju poštovanja ljudskih prava, nacionalnih i verskih osećanja, tradicije, kao i poboljšanje turističke ponude Srbije.

Uređeni ratni memorijali, kao važan segment kulturne baštine Srbije, postaće i deo kvalitetne i atraktivne turističke ponude.

sezonci sezonski radnici kruske berba vocnjak jpg

RTV (Martin Martinov)

Vlada je usvojila i Predlog zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Taj zakon treba da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja u poljoprivredi putem elektronske platforme.

Zakonom su definisani poslovi na kojima se angažuje sezonski radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera.

Takođe, zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Novčana naknada za rad sezonskom radniku obračunava se i isplaćuje po radnom času, najmanje u iznosu minimalne cene rada.

Nov zakon predviđa da se za vreme obavljanja sezonskih poslova radnik ne briše iz evidencije nezaposlenih, niti mu se obustavlja isplata novčane naknada Nacionalne službe za zapošljavanje koju je ostvario za vreme privremene nezaposlenosti.

Izvor: Tanjug