Povlašćeni energetski potrošači – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Povlašćeni energetski potrošači

Povlašćeni energetski potrošači

 

Besplatne kilovate struje prošle godine koristilo je oko 78.000 najsiromašnijih građana. Zahvaljujući izmenama Uredbe o energetski zaštićenim kupcima, očekuje se da će njihov broj rasti, a iz Vlade poručuju da je obezbeđeno dovoljno novca za ove namene. Kako bi nastavili sa korišćenjem povlastica, potrošači ovih dana obnavljaju zahteve.

 

I ove godine, najsiromašniji građani koji steknu status ugroženog kupca, mesečno mogu bez plaćanja koristiti od 120 do 250 kilovat sati struje, ili 75 kubika prirodnog gasa. Procedure su značajno pojednostavljene, i potrebno je uz zahtev dostaviti samo poslednji račun za struju ili komunalne usluge.

 

Zahtevi se obrađuju u roku od par dana, i izveštaji se elektronski dostavljaju EPS-u ili komunalnom preduzeću, koji na osnovu njih vrše obračun, odnosno umanjenje računa za utrošene energente. Olakšice se ostvaruju u zavisnosti od broja članova i prihoda, pa je tako za jednočlano domaćinstvo granica prihod do 14.414 dinara, sa dva i tri člana do 20.986 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 27.555 dinara, i sa šest i više članova do 34.652 dinara.

„Do sada su najčešći korisnici bili korisnici materijalnog obezbeđenja porodice, koji novčanu naknadu primaju preko Centra za socijalni rad, međutim ovo pravo je izmenama Uredbe prošireno i na ostale kategorije. Sada su korisnioci socijalne novčane pomoći i dečijeg dodatka „po difoltu“ korisnici i ovih usluga, a ista prava mogu da ostvare i penzioneri sa minimalnim primanjima, i naši ostali sugrađani uključujući i izbeglice“, navodi članica gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Tatjana Nikolić.

Arhive