Povoljan zajam seje njive – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Povoljan zajam seje njive

Povoljan zajam seje njive

 

Poljoprivrednicima  u Srbiji od 19. marta su na raspolaganju povoljni krediti za prolećnu setvu. To su subvencionisane pozajmice gde je kamata za žene, vlasnice gazdinstava i mlađe od 40 godina jedan odsto, a za sve ostale – tri. Da bi neko podneo zahtev za kredit, uslov je da je gazdinstvo registrovano, a država dotira deo kamate kako bi pozajmica bila povoljna.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivede, korisnici mogu podneti zahtev za nabavku materijala za biljnu proizvodnju, kupovinu stoke, mehanizaciju, opremu i hranu za životinje. Maksimalni iznos sredstava koji u toku godine porodična poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici mogu da ostvare je 6.000.000 dinara, dok firme i zadruge mogu subvencionisanim kreditom da obezbede 18.000.000 dinara.

– S obzirom na to da resorno ministarstvo preuzima obavezu da plati deo kamate bankama, nominalna kamatna stopa za komercijalna registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu iznosi tri odsto na neotplaćeni deo kredita – ističu u resornom ministarstvu.

– Period otplate kredita može biti do jedne godine, od jedne do tri godine i od tri do pet godina. U slučaju da se korisnici opredele da kredit otplate u roku do godinu dana, odnosno od jedne do tri godine, sa bankom se mogu dogovoriti da rate otplaćuju u mesečnim, tromesečnim, šestomesečnim ili godišnjim ratama.

U slučaju da se opredele da period otplate bude od tri do pet godina, rate mogu isključivo biti šestomesečne. Posebne pogodnosti, u pogledu niže kamatne stope, imaju vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji su mlađi od 40 godina, žene i poljoprivrednici koji rade u područjima sa otežanim uslovima. Nominalna kamatna stopa je jedan odsto.

 

 

– Kreditom sa rokom otplate od tri do pet godina, korisnici mogu nabaviti samo određene vrste mehanizacije i opreme i mogu da ostvare samo jedan zahtev tokom godine – kažu u ministarstvu.

– Za razliku do maksimalnog iznosa mogu da ostvare pravo na subvencionisani kredit za nešto drugo, ali uz otplatu od godine do tri. Ukoliko se poljoprivrednici opredele da koriste kredit sa rokom otplate do tri godine, mogu da ostvare pravo na mirovanje u otplati glavnice u periodu do godinu dana. Sredstva se odobravaju u dinarima i vraćaju u istoj valuti.

Banke koje daju subvencionisane poljoprivredne kredite su: Zberbanka, Erste, NLB, Prokredit banka, Banka Inteza, OTP, Kredi agrikol, Unikredit, Halk banka, Komercijalna banka i Banka Poštanska štedionica.

Izvor: Večernje novosti, J. Subin