Pozorišna predstava O(P)STANAK u Dvorani Park – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Pozorišna predstava O(P)STANAK u Dvorani Park

Pozorišna predstava O(P)STANAK u Dvorani Park

Komisija za rodnu ravnopravnost opštine Aranđelovac u sklopu Akcionog plana koji je usvojen od strane Skupštine opštine Aranđelovac, najavljuje Pozorišnu predstavu O(P)STANAK, koprodukcije UK „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Beograda i Puls teatra. Predstava je nastala na osnovu intervjua koji su vođeni sa ženama žrtvama nasilja u partnerskim odnosima.

U osnovi, tekst se bavi sudbinom jedne žene, ali ne kao prikazivanje samo njenog iskustva, već kao celokupnog utiska i činjenica iznetih u intervjuima sa ženama žrtvama nasilja. U tekstu, kao i u predstavi, prikazuje se intiman, ali i društveni plan marginalizovane grupe, žena žrtava nasilja. Počevši od najbližih ljudi sa kojima žrtva komunicira do sistema koji treba da prepozna i zaštiti žrtvu. Predstava prikazuje autentične situacije žena od trenutka kada su ušle u partnerski odnos do trenutka kada su nasilnike napustile.

Predstava po svojoj formi pripada dokumentarnom pozorištu gde je tok radnje i ono što glumci govore, rekonstrukcija stvarnih događaja.
„Pored toga, publika, tokom predstave sluša audio zapise, zabeležene tokom razgovora sa žrtvom. Publika tada postaje ne samo posmatrač već i učesnik samog događaja. U radu na predstavi nismo se bavili osudom, već motivima zašto neko ostaje u takvoj vezi. Ne kao opravdanje za činjenje ili ne činjenje, već samo kao činjenicom. To su najčešće i pitanja, upućena žrtvama, zašto se ostaje u takvoj vezi i zašto je tako teško otići iz nje. Njihova potresna svedočenja vezuje krug već naučenog obrasca ponašanja preuzetog iz primarne porodice koji se prenosi kao model na novoosnovanu porodicu. To se odnosi najčešće i na žrtvu i na nasilnika.
U predstavi taj začarani krug nasilja prekida jedna osoba i to dete.
Dete vidi ono što drugi ne smeju da vide.“

Jasmina Večanski, reditelj i glumica u predstavi
Tekst: Mina Ćirić, režija: Jasmina Večanski
Igraju: Jasmina Večanski, Mihailo Laptošević, Mihaela Stamenković.
Glas deteta: Danilo Večanski
Tekst Mine Ćirić i Jasmine Večanski je dobio drugu nagradu na konkursu Hartefakt fondacije na 7. regionalnom konkursu za savremenu angažovanu dramu. Rad je nastao kao doktorski umetnički projekat Jasmine Večanski na Fakultetu dramskih umetnosti, marta 2019. godine.
Dvorana Park, 10. maj (petak) od 19 časova. Ulaz je slobodan!