Predloženo da ulica u Beranama dobije ime Mladića, oštre reakcije SDP i URA – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Predloženo da ulica u Beranama dobije ime Mladića, oštre reakcije SDP i URA

Predloženo da ulica u Beranama dobije ime Mladića, oštre reakcije SDP i URA

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova u Beranama većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u tom gradu ponese ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prenijeli su crnogorski mediji u petak.

Antena M prenosi pisanje portala Espona da prijedlog Savjeta da jedna od ulica u tom gradu, u kome vlada koalicija prosrpskih političkih grupa dobije ime Pavla Đurišića nije dobio većinsku podršku članova Savjeta.

Isti portal prenosi riječi predsjednika beranskog Savjeta za dodjelu imena ulica, Gorana Kikovića koji je lokalnim medijima saopštio da se radi o savjetodavnom tijelu koje nema pravo odlučivanja, već svoje mišljenje o predlozima prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, te da konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno Ministarstvo.

„Savjetu je pristigao veliki broj predloga od institucija i pojedinaca i tačno je da su među njima bili i predlozi da jedna od ulica dobije ime generala Ratka Mladića i taj predlog je prošao, dok predlog da i jedna ulica ponese ime vojvode Pavla Đurišića nije dobio sglasnost, jer je za taj predlog glasalo tri člana, od sedam, koliko je prisustvovalo sjednici“, rekao je Kiković.

On je ocijenio da u podržanom prijedlogu da ime Ratka Mladića dobije jedna od beranskih ulica, ali i da prijedlog da Pavle Đurišić ne dobije većinu, prema njegovom mišljenju, nema ništa čudno.

„To samo pokazuje koliko je vojvoda Đurišić satanizovan, jer je, na primjer, predlog da jedna od ulica dobije ime vojvoda Momčilo Đujić dobio podršku većine članova Savjet“, rekao je Kiković.

On je rekao i da su članovi sedmočlanog Savjeta pred sobom imali veliki broj prijedloga dobijenih od strane građana i institucija i da su članovi glasajući pojedinačno o svakom prijedlogu nerijetko bili jednoglasni, kao i da su neki prijedlozi dobili većinu glasova, a da neki nijesu imali dovoljan broj glasova podrške.

Prema njegovim navodima, pored Mladića, Đurišića i Đujića, Savjet je raspravljao i o predlozima da imena ulica dobiju i neki od narodnih heroja, pjesnici,književnici, te da su među prijedlozima bila imena različitih ideologija, vjeroispovijesti i nacionalnosti.

Opoziciona Socijaldemokratska partija oštro je kritikovala Gradjanski pokret URA koja podržava konzervativnu vladu Zdravka Krivokapića, pozivajući taj pokret i Vladu “da zaustave ovu odluku, jer po Ustavu vode unutrašnju politiku”.

„U građanskoj Crnoj Gori baš ‘osvježilo’ februara 2021, 16 godina nakon genocida u Srebrenici, Crna Gora ‘konačno’ dobija Ulicu Ratka Mladića“, ironično je saopštio lider SDP-a na Tviteru i dodao u istom tonu: “Relaksirano, neće to pokret URA dozvoliti. Bravo URA”.

Vijest o prijedlogu da Mladić dobije ulicu u Beranama oštro je osudio Miloš Konatar, jedan od lidera vladajućeg Građanskog pokreta URA, koji je rekao da taj pokret, Vlada i parlamentarna većina neće dozvoliti da bilo koja ulica u Beranama ponese ime Ratka Mladića.

Izvršni direktor URA Zoran Mikić oštro je osudio odluku Savjeta i izrazio očekivanje da Skupština Opštine Berane odbaci predlog da ulicu u tom gradi dobije „nijedan ratni zločinac“.

„URA neće dozvoliti da nijedan ratni zločinac, zastupnik fašističke ideologije ili lice osuđeno za teška krivična djela ima čast da dobije bilo koju ulicu u Crnoj Gori“, saopštio je Mikić.

U prvom trenutku nije bilo reakcija najviših državnih zvaničnika na informaciju da bi se u beranskom lokalnom parlamentu na dnevnom redu mogao naći predlog da se jedna ulica nazove Mladićevim imenom.

Lokalnu vlast u Beranama vrši koalicija Zdravo Berane, koji čine Demokratski front i Socijalistička narodna partija, dok na državnom nivou vlast čine koalicije „Za budućnost Crne Gore“ na čelu sa Demokratskim frontom, „Mir je naša nacija“ koju predvode Demokrate i „Crno na bijelo“, čiji je predvodnik URA.

Izvor: Glas Amerike