Predsednici Srbije i Jermenije sa porodicama poginulih pilota – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Predsednici Srbije i Jermenije sa porodicama poginulih pilota

Predsednici Srbije i Jermenije sa porodicama poginulih pilota

Armen Sarkisjan je sve porodice pozvao da budu njegovi lični gosti u Jermeniji.

“Za nas je taj snažni zemljotres koji je odneo brojne žrtve bio tragedija, a dodatni šok bio je kada su poginuli piloti koji su nam nosili pomoć”, rekao je Sarkisjan koji je sa predsednikom Vučićem u Zemunskom parku položio vence na spomenik srpsko-jermenskog prijateljstva, u znak sećanja na tragediju koja je spojila srpski i jermenski narod.

Supruga jednog od poginulih pilota rekla je predsedniku Jermenije da porodice nemaju reči zahvalnosti zbog iskazane brige, na šta je Sarkisjan poručio da jermenski narod pamti tu veliku žrtvu srpskog naroda.

“Mi treba da zahvaljujemo vama i srpskom narodu… Klanjamo se vašim žrtvama”, rekao je Sarkisjan i poručio da želi porodice stradalih pilota da vidi ponovo i da ih očekuje čim počne realizacija projekta sestrinskih gradova Beograda i Jerevana.

Sedmočlana posada aviona An-12 poginula je 12. decembra 1988. godine prilikom pada aviona nadomak Jerevana, prenoseći humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženom katastrofalnim zemljotresom.

Tada su poginuli potpukovnici Predrag Marinković i Milan Mičić, majori Vladimir Erčić i Milenko Simić i zastavnici prve klase Milisav Petrović, Boriša Mosurović i Jovan Zisov.

Kao znak zahvalnosti za pruženu pomoć i u znak sećanja na stradalu posadu, jermenski narod je 1993. godine Beogradu darovao hačkar – krst u kamenu, prepoznatljiv znak jermenske kulture.

Spomen-krst koji je postavljen u Zemunskom parku mesto je sećanja na poginule pripadnike RViPVO.

Izvor: rts.rs