Predstavljanje knjige „Alžirska hronika“ Srboljuba Manojlovića – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Predstavljanje knjige „Alžirska hronika“ Srboljuba Manojlovića

Predstavljanje knjige „Alžirska hronika“ Srboljuba Manojlovića

 

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ u Aranđelovcu, u saradnji sa Društvom prijatelja Alžira, organizuje promociju knjige „Alžirska hronika – zapisi jednog dopisnika“ Srboljuba Manojlovića.

„Alžirska hronika“ je zbirka odabranih dopisničkih tekstova, zapisa i putopisa, dugogodišnjeg novinara Tanjuga, koji je, tokom osam godina, izveštavao jugoslovensku javnost o mnogobrojnim društveno-političkim i kultunim događajima u ovoj najvećoj zemlji Afrike i arapskog sveta. Izvestan broj tekstova prvi put se objavljuje u knjizi. Ovo vredno novinarsko svedočanstvo govori i o velikim izazovima kroz koje je prošlo alžirskog društvo tokom devedesetih.

Naš zemljak, novinar i publicista Srboljub Manojlović, rođen je u Belosavcima. Gimnaziju je završio u Aranđelovcu, a jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je u listovima „Mladost“ i „Politika ekspres“ i u novinskoj agenciji Tanjug. Za novinarski rad dobio nagradu Novinske kuće „Politika“ 1976. i nagradu „Svetozar Marković“ 1979. godine. Objavio je i nekoliko feljtona i više priloga u časopisima i zbornicima.

Promociju u Aranđelovcu svojim prisustvom uveličaće i ambasador Alžira Njegova Ekselencija Abdelhamid Šebšub. Sa saradnicima, ovom prilikom, ambasador će posetiti i predsednika Opštine Aranđelovac, a na promociji će se obratiti i aranđelovačkoj čitalačkoj publici.
Pored autora, o knjizi govore Zlatoje Martinov, književnik i novinar i Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira, a odlomke čitaju Slobodan Manojlović i Vesna Proković.

Promocija knjige je u četvrtak, 6. decembra 2018. godine u 18 časova u Čitaonici biblioteke.