Predstavljanje knjige „Izabrana pisma književnika iz Arhivske zbirke Joce Vujića“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Predstavljanje knjige „Izabrana pisma književnika iz Arhivske zbirke Joce Vujića“

Predstavljanje knjige „Izabrana pisma književnika iz Arhivske zbirke Joce Vujića“

 

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje predstavljanje knjige „Izabrana pisma književnika iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković“ dr Tatjane Brzulović Stanisavljević i dr Vasilija Milnovića.
Knjiga je izašla u okviru izdavačke delatnosti beogradske Univerzitetske biblioteke. U knjizi su najvredniji delovi arivske građe – pisma srpskih književnika iz 19. i početka 20. veka. Zastupljeni su Jovan Jovanović Zmaj, Đura Daničić, Vuk Stefanović Karadžić, Simo Matavulj, Milica Stojadinović Srpkinja, Stojan Novaković, Janko Veselinović i drugi. Ova knjiga je izuzetno značajna kako za bibliotekarstvo i arhivistiku kao informacione nauke, tako i za našu kulturnu i književnu istoriju.
Joca Vujić (1863-1934), kolekcionar umetnina, bibliofil, veliki dobrotvor srpskog naroda i veleposednik iz Sente, zaveštao je 1931. godine svoju bogatu arhivu Univerzitetskoj biblioteci. Zbirka se, većim delom sastoji iz prepiske istaknutih ličnosti od kraja 17. do početka 20. veka i predstavlja jednu od najvrednijih i najbogatijih privatnik arhiva kod nas.
Pored autora, Tatjane Brzulović Stanisavljević, koja je i diplomirani bibliotekar savetnik, o knjizi govori i dr Dragana Stolić.
Promocija knjige „Izabrana pisma književnika“ iz Arhivske zbirke Joce Vujića je u sredu, 7. novembra 2018. godine u 19 časova u Čitaonici biblioteke.

Arhive