Home » Srbija » Premijerka s Taninom: UNMIK mora ostati!

Premijerka s Taninom: UNMIK mora ostati!

Predsednica Vlade Ana Brnabić ukazala je na današnjem sastanku sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahirom Taninom na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja te misije

brnabić,tanin,unFoto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Brnabić je napomenula da je u poslednjim mesecima povećana napetost zbog učestalih provokacija i incidenata na Kosovu i Metohiji i izrazila očekivanje da će izveštaji UNMIK-a u narednom periodu u mnogo većoj meri odraziti realnu situaciju i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju Srbi i pripadnici ostalih nealbanskih zajednica.

Haradinaj: Nema razloga da Unmik ostane

Premijer tzv. Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da nema razloga da UNMIK ostane na teritoriji Kosova. Haradinaj je to izjavio tokom obraćanja na Američkom univerzitetu na Kosovu, nakon što je upitan da prokomentariše pismo bivše ambasadorke SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, prenosi Klan Kosova. Hejlijeva je, na dan kada je saopštila da se povlači sa mesta ambasadora SAD pri UN, poslala pismo generalnom sekretaru svetske organizacije Antoniju Guterešu sa predlogom da se UNMIK povuče sa teritorije Kosova i Metohije.

Ona je rekla da očekuje da će sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastaviti da se održavaju istom dinamikom u dosadašnjem formatu i izrazila nezadovoljstvo zbog toga što redovna sednica o radu UNMIK-a, u avgustu ove godine, nije bila uključena u program rada Saveta Bezbednosti UN.

Šef UNMIK-a je istakao da je zadatak ove Misije da objektivno i redovno informiše o stanju na terenu i svojim izveštajima pomaže institucijama Ujedinjenih nacija, ali i Evropske unije pod čijim se okriljem odvija dijalog Beograda i Prištine.

On je izrazio zabrinutost zbog učestalih incidenata na Kosovu i Metohiji u prethodnim mesecima i osudio jučerašnje kamenovanje autobusa sa Srbima kod opštine Istok, pozivajući nadležne institucije da istraže slučaj i počinioce dovedu pred lice pravde.

Brnabić je rekla i da je neprihvatljivo formiranje kosovskih oružanih snaga, da je to suprotno Rezoluciji 1244 i ocenila da bi takav potez dodatno destabilizovao i narušio bezbednosnu situaciju u Pokrajini i regionu.

Naglasila je da je Srbija iskreno opredeljena za politiku mira, ekonomskog napretka i prosperiteta i pronalaženje kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, što bi, kaže, značajno doprinelo stabilnosti, bezbednosti i poverenju u regionu.

“S tim ciljem Srbija je posvećena dijalogu kao jedinom putu za pronalaženje dugoročno održivog rešenja, navela je premijerka i dodala da se on mora nastaviti”, rekla je premijerka.

Izvor: MONDO Vesti