Home » Srbija » PREPUCAVANJE: “I Dačić je ministar s Kosova”

PREPUCAVANJE: “I Dačić je ministar s Kosova”

Na sastanku ministara spoljnih poslova EU i balkanskih zemalja kandidata (za članstvo u EU) u Bukureštu, došlo je do verbalnog obračuna srpskog i albanskog šefa diplomatije o broju ministara s Kosova na skupu.

ivica dačićFoto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Na sednici održanoj u okviru predsedavanja Rumunije Savetu ministara EU, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić konstatovao je da se za stolom nalaze “dva kosovska ministra spoljnih poslova”, aludirajući na to da je opunomoćenik šefa diplomatije Albanije, Gent Cakaj, sa Kosova.

“Zašto Kosovo ima dva ministra spoljnih poslova za stolom. To je teška provokacija (zvaničnog) ministra spoljnih poslova (i premijera) Edija Rame”, kazao je Dačić, prenosi albanski sajt Balkanweb.

Na to je reagovao Cakaj, koji je rekao Dačiću da je ranije trebalo da bude isprovociran budući da je Kosovo “i ranije imalo dvojicu ministara spoljnih poslova”.

“Vi ste iz Prizrena, zar ne, ja sam Albanac sa Kosova i ovde predstavljam Albaniju”, rekao je Cakaj.

Albanski premijer Edi Rama istovremeno je zvanično i ministar spoljnih poslova, a Cakaj je opunomoćenik odnosno svojevrsni vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova, pošto mu je Rama preneo sva ovlašćenja nakon što je predsednik Albanije, Ilir Meta, odbio da ga imenuje zbog zastupanja ideje o razmeni teritorija u rešenju pitanja Kosova i Srbije.

Skupu u Bukureštu prisustvovao je i ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova, Bedžet Pacoli.

Izvor: MONDO Vesti