Home » Srbija » Prevare u radnjama, “bofl” roba – kako da se žalite?

Prevare u radnjama, “bofl” roba – kako da se žalite?

“Da kupovina bude milina” nova je kampanja države čija je promocija krenula danas. Tribinama, okruglim stolovima, spotovima na internetu i medijskim nastupima pokušaće se sa podizanjem svesti kupaca, ali i prodavaca, o tome “šta se sme”.

lidl, prodavnica, hrana, cene, cena, kupovina, supermarket,Foto: Mondo/Stefan Stojanović

“Nama je bitno i da podignemo svet trgovaca o dobroj praksi, jer onda i trgovina i zaštita prava potrošača ide lakše”, istakla je na konferenciji za medije u Beogradu Višnja Rakić, pomoćnica ministra trgovine u sektoru inspekcije i zaštite potrošača.

Pored kampanje, koje se ogleda i u nekoliko spotova sa plastično predstavljenim pravima potrošača, postavljenih na internet stranici Zaštita potrošača, Ministarstvo trgovine radi i na izmenama propisa vezanih za prava potrošača, u skladu sa Direktivama EU, gde sledi usvajanje na sednici Vlade Strategije za zaštitu potrošača i s njome vezanog Akcionog plana, za koji u Ministarstvu kažu da se išlo “da bude ostvariv”.

[embedded content]

Izvor: Youtube/Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ambasadorka: Kad se štiti proizvođač, štiti se i zemlja

Ambasadorka Slovačke, zemlje koja učestvuje kao mlađi partner (prvi partner je Mađarska) u tvining projektu EU “Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji”, Dagmar Repčekova, sigurno ne smatra “državnu” zaštitu potrošača recidivom socijalističke prošlosti”. “Kada se štiti potrošač, štiti se se i čitava zemlja. To smo videli nedavno kada smo prvi podigli glas zbog dvostrukih standarda kvaliteta proizvođača u EU, jednog za zapadni a drugog (manje kvalitetnog) za istočni deo zajedničkog tržišta. Zbog toga je potrebno da se i vi žestoko zalažete za potrošače”, istakla je Repčekova.

“Neki naš recidiv prošlosti, da li socijalističke ili uopšte, je da smatramo da je država ta koja jedina treba da štiti prava potrošača. Pokušavamo da osnažimo potrošačka udruženja, pa tako radimo i na Nacionalnom registru prigovora potrošača”, rekla je Tatjana Matić, državni sekretar Ministarstva trgovine.

Što se Registra tiče, potrošači inače mogu da podnesu svoje prigovore putem telefona, e-mejla, odlaskom u poslovne prostorije udruženja potrošača, ali najlakše je onlajn.

Na stranici aplikacije Nacionalnog registra, potrošač unese svoje podatke, zatim na šta se žali (da li je u pitanju reklamacija, saobraznost robe i usluge deklaraciji i reklami…), a onda unosi i informacije o spornom trgovcu. Poslednji korak je izbor jednog od osam udruženja za zaštitu potrošača, ponuđenih prema mestu gde potrošač živi (tri iz Beograda, dva iz Novog Sada i po jedno Kragujevca, Niša i Leskovca).

Kada potrošač odabere udruženje kojem prosleđuje svoj prigovor, to jedno od osma udruženja koje Ministarstvo finansira (sa 20 miliona dinara budžeta za ovu godine) ga obrađuje i o krajnjem ishodu obaveštava potrošača ali i Ministarstvo.

Na sajtu Ministarstva je istaknuto da podaci iz Nacionalnog registra pokazuju da je od početka godine evidentirano ukupno 2.147 potrošačkih prigovora, kao i da se građani kada je roba u pitanju (79 odsto ukupnog broja prigovora), najviše žale na obuću (22 odsto prigovora), mobilne telefone i belu tehniku.

“Da li je to mnogo ili malo, možemo diskutovati, ali mi u Sektoru za zaštitu potrošača smatramo da je to pozitivno jer je potrošačima omogućen način da iskažu žalbe”, rekla je na konferenciji pomoćnica Rakić.

[embedded content]

Izvor: Youtube/Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Pored Registra žalbi, koji je startovao početkom 2019. godine i trebalo bi da da bolji uvid u to na šta se, na koga, i u kojoj meri žale potrošači, Ministarstvo trgovine radi i na tome da ishod žalbi generalno bude jeftiniji i za potrošače i za nesavesne trgovce.

To bi moglo da se postigne medijacijom u kojoj bi se vansudski rešavali sporovi potrošača i trgovaca, jer pravdu je skupo isterati “pre sudom”, čak i kada se dobije spor protiv moćnijeg (što je u principu trgovac).

Izvor: MONDO Vesti