Primenjuje se mere protiv koronavirusa, na Batrovcima 50 putnika vraćeno sa granice – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Primenjuje se mere protiv koronavirusa, na Batrovcima 50 putnika vraćeno sa granice

Primenjuje se mere protiv koronavirusa, na Batrovcima 50 putnika vraćeno sa granice

Većina vraćenih putnika na Batrovcima su državani Severne Makedonije koji rade u severnom delu Italije gde je i žarište koronavirusa, javlja dopisnik RTS-a.

Nove mere ne primenjuju se samo u putničkom, nego i u teretnom saobraćaju, pa je od juče sa granice vraćeno i nekoliko kamiona.

Granični policajci imaju neophodnu zaštitnu opremu – rukavice, maske, dezinfikaciona sredstva, a po potrebi koristiće i zaštitna odela.

I prema našim državljanima koji dolaze iz Italije se primnjuju sve mere zaštite kao i prema drugim putnicima. Posle kontrole sanitarne inspekcije, do sada nije bilo onih prema kojima su trebale da budu preduzete dodatne mere nadzora.

Svi koji dolaze iz tih zemalja dobijaju uputstva šta treba da rade kada dođu u Srbiju, kao i brojeve telefona svih zavoda za javno zadrvlje kojima treba da se jave ako osete bilo kave simptome koronavirusa.

Putnici koji su iz Bergama sleteli u Niš poslati u kućnu samoizolaciju

Kada je reč o aerodromima, državljani zemalja gde je žarište koronavirusa ne mogu da prođu graničnu kontrolu, a avio-kompanije ukidaju letove do tih destinacija. Pre nekoliko dana je to uradila i „Er Srbija“, a juče i kompanija „Rajan er“.

Direktor „Aerodroma Srbije“ Mihajlo Zdravković kaže za RTS da je odluka Vlade Srbije dala jasna uputstva da je zabranjen i ograničen ulazak ljudi koji dolaze iz zemalja u kojima je žarište, pre svega stranih državljana.

„Što se tiče domaćih državljana, sa njima se postupa u skladu sa uputstvima Ministarstva zdravlja – oni su podvrgnuti kontroli kada dođu“, dodaje Zdravljaković.

Ukazao je da su putnici koji su juče sleteli u Niš iz Bergama poslati u kućnu samoizolaciju.

Za sada su iz Niša suspendovani letovi do Italije i Švajcarske.

Ukazao je da je od 23. januara na niškom aerodromu instalirana termovizijska kamera i da su u stalnoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja i svim ostalim službama.

„Mi smo spremni za ovu situaciju, imamo dovoljne količine svih sredstava koji su neophodne za dezinfekciju prostora i za zaštitu naših zaposlenih što nam je u ovom trenutku prioritet“, naglasio je Zdravković.

Izvor: rts.rs