Priština: Lajčak i Palmer razgovarali sa najvišim zvaničnicima Kosova – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Priština: Lajčak i Palmer razgovarali sa najvišim zvaničnicima Kosova

Priština: Lajčak i Palmer razgovarali sa najvišim zvaničnicima Kosova

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer i specijalni predstavnik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastali su se sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Planirano je da se povodom susreta koje su imali na Kosovu Palmer i Lajčak u utorak zajedno obrate medijima. Dvojica zvaničnika boraviće na Kosovu 31. maja i 1. juna.

Posetu Kosovu Palmer je započeo odvojenim razgovorima sa predstavnicima opozicionih albanskih partija Demokratske partije Kosova i Demokratskim Savezom Kosova. Zatim se sastao i sa predstavnicima Srpske liste.

Na sastanku se, kako je saopštila Srpska lista, razgovaralo o političkoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, Srpske Pravoslavne crkve, ali i o bezbednosnoj situaciji.

Analitičar Fadilj Ljepaja smatra da je zajednička poseta Kosovu predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije, dobra za Kosovo.

To se može shvatiti kao podrška Evrope toj politici o kojoj je predsednik SAD-a dao smernice, tačnije da bi se taj dijalog trebao završiti obostranim priznanjem i ja mislim da će obojica raditi na tome tokom ove posete“, rekao je Ljepaja za Glas Amerike.

S druge strane, novinar Goran Avramović očekuje da je zajednička poseta Palmera i Lajčaka Prištini signal obe strane, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, da dijalog koji mora što pre da se nastavi.

Pretpostavljam da ova poseta s jedne strane ima za cilj da utvrdi principe nastavljanja tog dijaloga, dakle da onog trenutka kada bude nastavljen ne upadne ponovo vrlo brzo u ćorsokak. S druge strane očigledno je da je Evropskoj uniji potrebna sva pomoć da taj dijalog ponovo pokrene i da su vrlo rado prihvatili očigledno dobru volju Metjua Palmera da nastupi u tandemu sa Miroslavom Lajčakom“, rekao je Avramović za Glas Amerike.

Kancelarija Evropske Unije na Kosovu saoštila je da će se specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u Prištini sastati i sa kako je navedeno predstavnicima međunarodne zajednice i šefovima misija Evropske Unije na Kosovu.

Zajednička poseta Lajčaka i Palmera Kosovu, prema diplomatskim izvorima Radija Slobodna Evropa u Briselu, dolazi kako se poslala poruka da SAD i EU blisko sarađuju po pitanju dijaloga, te da imaju slične ciljeve za region Zapadnog Balkana.

Kosovo i Srbija o normalizaciji odnosa su na tehničkom nivou počeli pregovore 2011. Ti pregovori su u međuvremenu prerasli u političke i 2013. strane su postigle prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Desetogodišnje razgovore obeležio je promenjiv učinak, česti prekidi dijaloga i neprimenjivanje postignutih dogovora. Trenutno je to ponovo slučaj nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i izbora lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija za premijera.

Najavljeno je da će nova runda razgovora, čiji je posrednik Evropska unija, biti održana krajem juna i da će joj prisustvovati glavni pregovarači – Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić.

Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, Srbija smatra svojom teritorijom. Nezavisnost Kosova priznalo je oko stotinu država članica Ujedinjenih nacija – uključujući i Sjedinjene Države. Nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina, kao i pet članica Evropske unije: Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.

Izvor: Glas Amerike

Arhive