Home » Srbija » “Priština montira nove lažne optužnice protiv Srba”

“Priština montira nove lažne optužnice protiv Srba”

Priština pokušava da slomi otpor Srba na KiM montiranjem novih lažnih optužnica, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Igor Simić i dodao da je prisutna velika tenzija na severu KiM.

kosovo albanci priština vojska kosovaFoto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

On je rekao da se pominje da su u pitanju ljudi iz političkog života, dakle, svi koji su od strane Prištine označeni kao neko ko može da vodi srpski narod.

“Čujemo da je ovih dana vlast u Prštini pripremila desetak optužnica za istaknute Srbe koji pružaju otpor na severu KiM”, kazao je Simić za Pink tv.

Potpredsednik Srpske liste ističe da je, nakon svega što se moglo videti po pitanju eventualnog nastavka dijaloga, pitanje da li je zaista postojao pritisak na Prištinu koji nije urodio plodom ili je sve bilo samo na nivou saveta.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je pod “visokim tenzijama” pošto ne može da se predvidi kakve će jednostrane poteze Priština povući.

“Nakon uvođena taksi pre četiri meseci oseća se nedostatak potrepština za srpski narod, narocicto južno od Ibra. Najava otimanja Trepce od njenih radnika i Srba na severu KiM može direkto ugroziti opstanak 30 odsto stanovištva na severu. Pre nekoliko dana, predsednik Aleksandar Vučić je izneo informaciju da Priština pokušava da slomi otpor Srba na KiM montiranjem lažnih optužnica”.

Dodao je Simić da je to počelo upadom 23. novembra u Kosovsku Mitrovica i pokušajem ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Simić naglašava da na sve to međunarodna zajednica i oni koji su prisutni u Prištini ćute kao što su ćutali na seriju napada nakon uvođenja taksi.

Podsetio je da su napadnuti povratnici u Goraždevcu kraj Peći, zatim kod Kline, oteta je imovina u Partešu.

“Samo da se pokaže Srbima na KiM da ovde ne treba da ostanu. Želim da poručim javnosti u centralnoj Srbiji da 20 godina Srbi na KiM trpe pritiske i terore na KiM i da su, ipak, opstali”, kazao je Simić.

Naveo je da će se Srbi sada kada imaju snažnu podršku države na čelu sa Vučićem odupreti pristiscima, jer žele da budućnsot za svoju decu planiraju na KiM.

“Ali, uvek apelujemo na svoju zemllju da nastavi da radi kao u pretodnih šest godina, da podržava naše institucije, pre svega, u školstvu i zdravstvu”.

Izvor: MONDO Vesti