Priština “OSVAJA” Novo Brdo, vijori se zastava – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Priština “OSVAJA” Novo Brdo, vijori se zastava

Priština “OSVAJA” Novo Brdo, vijori se zastava

Kosovske centralne institucije istakle su kosovsku zastavu na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi u blizini Novog Brda. Ministarstvo kulture i informisanja Srbije oštro je osudilo novu akciju tzv. prištinske vlasti.

Golubac, golubačka tvrđava, tvrđava, srednji vek, srenjevekovna Srbija Foto: MONDO/Predrag Vujić ilustracija

 Uz Crkvu Svetog Nikole, koja je u blizin tvrđave, istaknuta je još jedna kosovska zastava i postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama, javio je RTS uz napomenu da je zastava ogromna i da se vidi s okolnih puteva.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u saopštenju navodi da su tzv.prištinske vlasti, “u nedostatku svog kulturnog nasleđa, posežu za otimanjem tuđeg”.

Ministarstvo smatra da “nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja” ne mogu da posluže drugoj nameni nego da obrišu prašinu vekova sa bisera srpske srednjovekovne duhovnosti i evropske i svetske kulturne baštine.

Motive za ovo predcivilizacijsko ponašanje možda treba potražiti u dubokim virovima i tami varvarske svesti, koja u nedostatku sopstvenog, poseže za otimanjem tuđeg kulturnog nasleđa i identiteta“, piše u saopštenju.

Kosovske vlasti nedavno su odobrile služenje katoličke mise na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

Izvor: Mondo Vesti