Home » Srbija » Privatizacija “pri kraju”: Traži se kupac za 90 firmi

Privatizacija “pri kraju”: Traži se kupac za 90 firmi

Od 556 preduzeća, koliko je pre četiri godine bilo na Vladinom spisku za privatizaciju, ostalo je još 90. Očekivanje je da se taj broj firmi do kraja godine smanji za desetak.

toplana, grejanje, grejna sezona, zima, dim, dimnjak,Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić očekuje da će se taj broj dodatno smanjiti do kraja godine i napominje da se ide kao okončanju postupka privatizacije u Srbiji.

Očuvani giganti

RTS navodi i da je Vlada Srbije zadovoljna okončanim postupcima, posebno time što su giganti Železara, RTB Bor, PKB i Galenika našli vlasnike svetskog ranga. Međutim, dodaje da se traga za održivim rešenjima i za fabrike petrohemijskog kompleksa. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodrag Savić, smatra da Petrohemiji treba, kao i Železari, neko ko je snažniji i jači i ko može njome da upravlja, ko može tehnološki i ekološki da je dovede u red. Samo u Železari i RTB-u je dolaskom kineskih vlasnika sačuvano više od deset hiljada radnih mesta.

RTS javlja da u Ministarstvu privrede rade analize za privatizaciju preostalih 90 preduzeća i neka rešenja očekuju do kraja godine.

RTS navodi da će za još dva strateška preduzeća, MSK i “Petrohemiju”, tenderi biti raspisani u prvom tromesečju iduće godine i da je plan da se proces privatizacije završi do kraja 2020. godine kako bi i ta preduzeća ušla u razvojnu fazu, a što je u skladu i sa dogovorom Vlade i MMF-a.

“Ja se nadam da će taj tempo sada da se ubrza i da ćemo već u sledeću godinu ući sa 80-ak preduzeća i taj će broj preduzeća da pada na 50, na 40, tako da možemo da kažemo da idemo ka okončanju suštinskog postupka privatizacije u Republici Srbiji”, rekao je Ugrčić.

U Ministarstvu privrede su optimisti da će se rešiti i statusi preostalih manjih preduzeća.

“To što u ovom trenutku ne postoji interesovanje potencijalnih investitora za neko od preduzeća, ne znači da neće postojati za godinu ili dve. Ono što je jako važno jeste da ta preduzeća ne koštaju poreske obveznike Srbije i nisu na teretu budžeta. Čekamo prave investitore, ne želimo na silu da guramo ta preduzeća u stečaj, zašto bismo ako rade i izmiruju svoje obaveze”, rekao je Ugričić.

Izvor: MONDO Vesti