Problematičnih zajmova je manje – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Problematičnih zajmova je manje

Problematičnih zajmova je manje

Udeo loših kredita u ukupnom dugu privrede i stanovništva, prema bankama u našoj zemlji i dalje se smanjuje. Uz naplatu, otpis i prodaju duga beleži se rast novih pozajmica.

Banksri su protekle godine otpisali 45 milijardi dinara problematičnih kredita, a za 30 milijardi dinara su ih prodali, odnosno ustupili firmama koje se bave naplatom potraživanja. Prema podacima Narodne banke Srbije, banke su od problematičnih dužnika tokom 2016. ipak uspele da naplate 87 milijardi dinara loših zajmova, pa je sve ovo zbirno dovelo da pada udela problematičnih kredita u ukupnim – na nivo od 17 odsto krajem 2016. godine, što je najniži nivo u pet godina. Ovaj procenat je krajem juna, prema preliminarnim podacima NBS, dodatno snižen na 15,58 odsto.

Ukupni krediti privrede i građana na kraju 2016. iznosili su 1.784 milijarde dinara.

– Ukupni neto krediti privredi bili su 873 milijarde dinara, od čega je 85 odsto u stranoj valuti, najvećim delom u evrima – ističu u NBS. – Ukupni neto krediti stanovništvu su na kraju 2016. iznosili 775 milijardi dinara, od čega se 345 milijardi odnosilo na stambene zajmove.