Probni popis stanovništva od 1. do 30. aprila – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Probni popis stanovništva od 1. do 30. aprila

Probni popis stanovništva od 1. do 30. aprila

U organizaciji Republičkog zavoda za statistiku od 1. do 30. aprila biće organizovan probni popis stanovništva, kojim će biti obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava, odnosno oko 50.000 stanovnika.

Kako objašnjavaju u nacionalnom statističkom zavodu, ova akcija je deo priprema za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. i neće obuhvatiti celokupno stanovništvo već samo oko 20.000 domaćinstava i oko 50.000 lica u izabranim delovima pojedinih naseljenih mesta u 51 gradu/opštini, kažu u RZS-u.

Ilustracija

Ilustracija

„Za razliku od svih dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, u Probnom popisu 2019. će biti testirane dve nove metode prikupljanja podataka: samopopisivanje putem interneta i popunjavanje elektronsih upitnika pomoću laptopa“, objašnjavaju u Zavodu.

Samopopisivanje putem interneta, kažu, je metoda prikupljanja podataka u kojoj građani samostalno (putem veb aplikacije) popunjavaju elektronske upitnike za sebe i članove svog domaćinstva.

Mogućnost da se samostalno popišu, imaće oko 13.000 građana koji žive u izabranim delovima naseljenih mesta na teritoriji Grada Beograda, Niša i Novog Sada, i to u periodu od 1. aprila u 8 sati do 7. aprila u ponoć.

Terensko prikupljanje podataka pomoću prenosivih računara, objašnjavaju, sprovodi se tako što popisivači obilaze teritoriju za koju su zaduženi i unose odgovore građana u elektronske upitnike na laptopu.

Podaci se na ovaj način prikupljaju od 1. do 30. aprila 2019. u svim izabranim naseljenim mestima, osim u Gradu Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gde se prikupljanje podataka pomoću laptopova organizuje od 8. do 30. aprilaove godine, nakon što se završi akcija samopopisivanja.

„Domaćinstva koja žive na teritoriji na kojoj se testira samopopisivanje dobiće pismo Republičkog zavoda za statistiku koje sadrži informacije neophodne za samopopisivanje i lozinku za pristup veb aplikaciji“, kažu u Zavodu.

Po isteku roka za samopopisivanje, u periodu od 8. do 30. aprila, popisivač će posetiti ova domaćinstva.

Ukoliko se domaćinstvo samostalno popisalo, popisivač će preuzeti verifikacioni kod koji se dobija nakon uspešno obavljenog samopopisivanja.

„Domaćinstvo koje nije učestvovalo u samopopisivanju, bilo da nije želelo ili nije imalo tehničkih uslova za to, biće popisano od strane popisivača“, kažu u Zavodu za statistiku.

Sve informacije o Probnom popisu 2019. mogu se dobiti na sajtu Republičkog zavoda za statistiku i pozivanjem info-centra Zavoda.

Izvor: Tanjug