Proizvođačka cena maline i do 139,3 dinara – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Proizvođačka cena maline i do 139,3 dinara

Proizvođačka cena maline i do 139,3 dinara

Na sastanku u Vladi Republike Srbije na kome su učestvovali i predstavnici malinara danas je potvrđena saglasnost da proizvođačka cena malina bude i do 139,3 dinara po kilogramu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Proizvođačka cena malina za prinos od 10 do 12 tona po hektaru je 110,9 dinara, „dok je za područja koja nemaju povoljne uslove za uzgoj maline i gde je prinos oko 8 tona cena proizvodnje i do 139,3 dinara po kilogramu“, saopšteno je.

malina maline morguefile com jpg

Ilustracija morguefile.com

Na sastanku je dogovoreno formiranje posebnog operativnog tima Vlade Srbije koje će činiti ljudi iz ministarstava poljoprivrede, trgovine, unutrašnjih poslova, kao i drugih nadležnih organa kako bi se utvrdile i otklonile sve eventualne neregularnosti na tržištu, posebno u procesu otkupa maline, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dogovoreno je i da timovi Ministarstva poljoprivrede na terenu pruže dodatnu stručnu pomoć proizvođačima za dalje unapređenje proizvodnje maline, kao i da Vlada razmotri mogućnost za eventualno rešavanje spora iz 2013. godine između proizvođača i Republičkih robnih rezervi.

Vlada Republike Srbije će takođe razmotriti i predlog da se ubuduće iznos PDV-a za isporučenu malinu uplaćuje direktno na račun proizvođača.

Izvor: Tanjug