Promocija knjige „Varoš pored pruge“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Promocija knjige „Varoš pored pruge“

Promocija knjige „Varoš pored pruge“

Povodom 115 godina od dolaska pruge i popularnog voza „Ćira“ u grad pod Bukuljom (10. novembar 1904.), sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana, Udruženje građana „Baština i budućnost-Aranđelovac 1859“ u saradnji sa Art forumom i Arhijerejskim namesništvom orašačkim organizuje predstavljanje knjige Dušana Anića „Varoš pored pruge“.
Knjiga govori o istorijatu Aranđelovca i železničkog saobraćaja na ovim prostorima u zapisima, fotografijama i sećanjima savremenika. Obuhvaćen je period od osnivanja Aranđelovca pa sve do 1982. godine, kada je ukinut železnički saobraćaj u našem gradu. U knjizi se nalazi i značajan broj autentičnih fotografija iz porodične arhive Anića.

Potreba da se napiše knjiga o pruzi uskog koloseka „Madenovac – Aranđelovac – Lajkovac“ proistekla je iz njenog velikog značaja za ovaj deo Srbije.
Dušan Anić rođen je 1946. godine između koloseka u Mladenovcu, od oca Živomira i majke Radmile u železničkoj porodici. Kao dete, živeo je u starom jezgru našeg grada, školovao se u Mladenovcu i u Beogradskom univerzitetu. Po obrazovanju je mašinski inženjer, radni vek je počeo u „Petru Drapšinu“ (1968-1974) u Mladenovcu i nastavio i završio u Mlinarsko-pekarskoj industriji „Pobeda“ (1974-2008) gde je brojnim inovacijama unapredio proizvodnju do današnjih dana.

Na oba mesta bio je na veoma odgovornim funkcijama. U želji za novim saznanjima, kao predsednik Udruženja pronalazača regiona Šumadije i Pomoravlja (1998-2002) upoznao je veliki broj entuzijasta i malih pronalazača i obogatio znanja u mašinskoj struci.

Aranđelovčanima je poznatiji iz sveta sporta. Za doprinos iz oblasti rukometa, dvostruki je dobitnik Nagrade grada Aranđelovca („26. Jul“) 1994. i 2016. Godine, kao i brojna nacionalna priznanja. Živi u Aranđelovcu.
Pored autora, u programu učestvuju Dragan Jakovljević predsednik Upravnog odbora UG „Baština i budućnost – Aranđelovac 1859“ i Vesna Proković.
Promocija knjige je u subotu, 9. novembra 2019. godine u 18 časova u parohijskom domu Vrbičke crkve.