Promocija romana „Luzitanija“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Promocija romana „Luzitanija“

Promocija romana „Luzitanija“

 

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje predstavljanje romana „Luzitanija“ Dejana Atanackovića, dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2017. godini.
“Luzitanija” predstavlja kompleksnu sliku sveta u kojoj se ludilo doživljava kao ostrvo razuma u sveopštoj sumanutosti ratne stvarnosti. Zamišljena je kao utopijski roman i u osnovi je priča o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata. Zvanično, bila je van nadležnosti okupatora. U romanu ta minijaturna teritorija postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između lekara i pacijenta. Razum i ludilo nisu dve suprotstavljene okolnosti, već im se jednako suprotstavlja ljudska glupost. Knjiga je izašla u okviru beogradske izdavačke kuće “Besna kobila“.
Dejan Atanacković rođen je u Beogradu 1969. godine. Predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni. Sarađuje sa firentinskim Muzejem prirodnih nauka. Od 1994. godine autor je brojnih kustoskih projekata, izložbi i vizuelnih instalacija. Poslednjih godina vodi radionice zasnovane na dijalogu i saradnji studenata i psihijatrijskih pacijenata. U Beogradu je, uz podršku Muzeja savremene umetnosti, pokrenuo „Drugi pogled“, inicijativu za nove narativne tokove, kroz javni rad beogradskih alternativnih vodiča. Kao vizuelni umetnik, od devedesetih realizuje samostalne izložbe i kustoske projekte. Pojedini Atanackovićevi radovi deo su muzejskih i privatnih kolekcija. „Luzitanija“ je njegov prvi roman.
Na predstavljanju u Aranđelovcu, dobitnik Nin-ove nagrade govori o svom stvaralaštvu.
Promocija knjige je u četrvrtak, 26. aprila 2018. godine u 19 sati u Čitaonici biblioteke.