Pronađeno blago velike vrednosti na Rudniku – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Pronađeno blago velike vrednosti na Rudniku

Pronađeno blago velike vrednosti na Rudniku

 

Na planini Rudnik pronađen je sloj rudnog tela debljine 35 metara sa velikim procentom srebra, cinka i bakra što će doplo produžiti vek rudniku na istoimenoj planini, izjavio je za Glas zapadne Srbije direktor preduzeća Rudnik i flotacija u okviru kompanije ,,Kontango”Aco Ilić.

“Imali smo sreće jer je prva bušotina od nekoliko stotina metara pogodila u središte rudnog tela koje je debelo od 30 do 40 metara. Ako se zna da su sva dosadašnja rudna tela koja su u istoriji planine pronađena bila debljine do pet metara, onda je jasno da smo otkrili pravo blago. Analiza je pokazala da je ruda veoma bogata bakrom, srebrom i olovom dok je sadržaj cinka duplo veći nego što smo do sada ikada iskopali. Veoma je dobra i koncentracija srebra od 50 grama po toni rude što je naš standard,” kaže Ilić.

Samo eksplatacija novootkrivenog rudnog tela trajaće najmanje osam godina i nalazi se na 600 metara ispod površine zemlje.

Inače u preduzeću Rudnik trenutno je zaposleno 452 radnika. Prosek bruto plata je oko 95.000 dinara a svakom rudaru krajem godine biće podeljen tradicionalan bonus od 12.000 dinara.