Prošle godine 823 rešenja o zabrani rada – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Prošle godine 823 rešenja o zabrani rada

Prošle godine 823 rešenja o zabrani rada

Inspekcija rada je u toku 2018. godine donela 823 rešenja o zabrani rada zbog propusta koji su ustanovljeni kontrolama na mestima rada, što je 55 odsto više nego prethodne godine, izjavio je danas Tanjugu v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović.

Najviše zabrana je doneto u oblasti građevine, oko 70 odsto, a onda i kod ostalih kontrolisanih subjekata, rekao je on. Jedan radnik preminuo je juče u Beogradu nakon što je paleta cigli s građevine pala na njega.

inspekcija rada

Ilustracija

Mediji su preneli da je na mladića starog 31 godinu pala paleta cigala sa dizalice na jednom objektu u izgradnji na Vračaru.

Direktor Inspektorata kaže da je nadzorom utvrđeno da je još jedan radnik povređen tom prilikom i da su oni bili u stalnom radnom odnosu.

Kako je rekao, dozvolu za rad, investitor je dobio 10. decembra prošle godine, a daljim nadzorom će se utvrditi da li je rad zaista tada počeo imajući u vidu da je na terenu uočeno da je do sada podignuto sedam spratova.

Još uvek prikupljamo informacije i videćemo da li će biti osnova za pokretanje krivične prijave, ali će najverovatnije biti zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u ovom slučaju, rekao je Đurović.

U Srbiji su se protekle godine dogodile 53 povrede na radu sa smrtnim ishodom, najviše u poslednjih deset godina, rekao je Đurović i dodao da je zbog toga podneto 40 krivičnih prijava.

U prošloj godini, otkriveno je i 939 neregistrovanih subjektata, 22 odsto više nego 2017. godini. Podneto je i 83 odsto više zahteva za pokretanje prekršajnog postupka kada je u pitanju bezbednost i zdravlja na radu.

Prema analizi inspektorata, najčešći uzroci smrtnih povreda na radu bili su pad sa visine, strujni udar ili pad nekog predmeta.

Najviše radnika koji su nastradali na poslu bilo je angažovano u oblasti industrije, potom u građevinarstvu, sektoru usluga, poljoprivredi, šumarstvu, trgovini, oblasti saobraćaja i skladištenja.

Kada je reč o vrsti ugovora, najviše radnika kojima su se desile povrede sa smrtnim ishodom imalo je ugovor na radu na neodređeno vreme (27 njih), zatim su radili na crno (17), nešto manje imalo je ugovor na određeno vreme (8), dok je ugovor o delu imao svega jedan radnik.

Najčešći uzrok smrti ili povreda na radu sa smrtnim ishodom u građevinarstvu je obrušavanje ili pad sa visine.

Što se tiče teških povreda u toku 2018. godine, najviše ih je bilo u građevinarstvu, proizvodnji i prenosu električne energije, delatnosti proizvodnje mašine, metala, i druge opreme.

Teške povrede radnici su zadobijali najčešće zbog padova ili udara padajućeg objekta, a u najvećem broju slučajeva to su bile povrede ruke, šaka, prstiju.

 

Izvor: Tanjug