Prosvetari traže veće plate, protest 25. aprila – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Prosvetari traže veće plate, protest 25. aprila

Prosvetari traže veće plate, protest 25. aprila

 

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je protest ispred Vlade Srbije u sredu, 25. aprila, u 12 sati. „Ustali smo da odbranimo tri ključne vrednosti za koje se Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zalaže: svoj veoma ugrožen materijalni i socijalni položaj, dostojanstvo profesije i da zaštitimo obrazovanje od daljeg posrnuća“, rekla je na konferenciji za novinare u Novom Sadu, predsednica USPRS Jasna Janković.

Pre detaljnog obrazlaganja zahteva prosvetnih radnika članova tog udruženja, njegovo rukovodstvo je napomenulo da o ukupnom položaju obrazovanja u Srbiji možda najbolje govori činjenica da je, iako delatnost s izuzetno visokom obrazovnom strukturom zaposlenih, po visini plata tek na 48. od 85 mesta.

Svoje nezadovoljstvo prosvetari su pretočili u zahteve koje će na protestu uputiti Vladi Srbije. Oni od Vlade traže potpisivanje protkola o povećanju zarada u obrazovanju za ovu godinu za 20 posto i predlažu da to bude 10 odsto ovog meseca, a 10 u oktobru. Time bi, kažu, ispunili tek svoj plan za 2016. godinu, ali nikako i cilj da profesor početnik u školi ima 30 posto veću platu od republičkog proseka, što bi danas bilo 70.000 dinara.

Drugi zahtev je bonus, već isplaćen nekim budžetskim korisnicima, koji prosvetari traže do kraja ovog meseca. Traže i isplatu četiri, u svojevremeno s Vladom potpisanom Sporazumu, predviđene, a neisplaćene, Svetosavske nagrade, što je ukupno 20.000 dinara. Istu svotu ovaj sindikat traži i za svakog zaposlenog u prosveti i po osnovu ušteda u sistemu, što je takođe predviđeno pomenutim sporazumom s Vladom. Na taj sporazum Unija SPRS poziva se i kada traži da se iz platnih razreda niko od korisnika buyeta ne izuzima, to jest da se primenjuju na sve. Među zahtevima je i isti koeficijent za istu stručnu spremu, što sada nije slučaj, nego prosvetni radnici imaju veće koeficijente od administrativnog ili pomoćnog osoblja s istom školskom spremom. Na deo ovog, nenastavnog osoblja, odnosi se i sledeći zahtev. Naime, zaposlenima u prosveti s najnižim platama, zbog tih niskih plata, primanja nisu umanjena svojevremeno kada su umanjivana svim korisnicima buyeta, pa zbog toga nisu dobili ni poslednje povećanje (pretpostavljaju da je to ustvari bilo vraćanje svojevremeno oduzetog), mada su nekima plate ispod minimalca.

Traže i isplatu četiri Svetosavske nagrade, predviđenu svojevremeno u s Vladom potpisanom sporazumu, što je ukupno 20.000 dinara.

Uz ovakve zahteve, s kojima će izaći 25. aprila pred zgradu Vlade Srbije, Unija SPRS očekuje da im se pridruže i ostali sindikati, ne samo zaposlenih u obrazovnim institucijama, nego i zaposlenih u ostalim javnim službama.

Izvor: Dnevnik