Home » Srbija » Provokacija Vljore Čitaku u Savetu bezbednosti

Provokacija Vljore Čitaku u Savetu bezbednosti

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku iznela je niz optužbi na račun Srbije, rekavši, između ostalog, da je Beograd taj koji traži izgovore da ne sedne za pregovarački sto u Briselu.

vljora čitakuFoto: Tanjug/video/printscreen

  Srbija uslovljava dijalog uklanjanjem taksi, kazala je Čitaku na sednici SB UN u četvrtak i ponovila da je odluka o taksama direktan odgovor na “agresivnu i brutalnu” kampanju srpske vlade protiv Kosova, piše RTS.

Prema njenim rečima, takse nisu problem već su samo izgovor Beograda za odbijanje da sedne za sto sa Prištinom u Briselu.

Ponovila da ne može da shvati zašto se SB UN ponovo sastaje i češće govori o Kosovu, nego o Siriji, Jemenu, Venecueli gde, prema njenim rečima, postoje pravi problemi.

“Neprihvatljivo je da je Srbija pretvorila ovo telo u teatar koji je postao scena za Srbiju da priča svoju bajku svetu, izmišljanje priča u koji ne sami ne veruje”, rekla je Čitaku i dodala da su sednice izgubile svoju svrhu.

Pozvala je članice bezbednosti da prekinu, kako je rekla, ovu parodiju i šaradu, prenosi RTS.

Takođe je optužila Srbiju da nije iskrena u angažovanju u dijalogu o normalizaciji i istakla da se neće voditi dijalog o postojanju Kosova kao slobodne države. 

“Želimo da razgovaramo o izgradnji konstruktivnog odnosa među susedima kao ravnopravni, ali tu leži problem, Srbija se protivi ideji da je Kosovo ravnopravno, zato stalno stvaraju drame”, kaže Čitaku.

Osvrnula se i na nedavnu odluku Prištine o Trepči optuživši Beograd “neokolonijalnu” reakciju.

Kosovo neće pregovarati o Trepči ili nekom drugom resursu, oni su na Kosovu i pripadaju Kosovu, tvrdi Čitaku i dodaje da Srbija treba da želi mir, a ako to zaista želi onda mora da radi na tome.

Optužila je Beograd i da vrši pritisak na Srbe na KiM i da sprečava njihovu integraciju, te da ih koristi kao instrument za svoju politiku destabilizacije.

Čitaku tvrdi i da se glavni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića krije u Beogradu i da Srbija odbija da ga preda kosovskim vlastima.

Navodeći da se Kosovo oslobodilo Srbije pre 20 godina, Čitaku kaže da je sad trenutak da Srbija sebe oslobodi Kosova, zarad mira i bezbednosti u regionu

“Argumenti Prištine neprihvatljivi”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da se argument Prištine da je ovaj potez, uvođenje taksi, usledio kao kontramera zbog politike Srbije koju oni karakterišu kao “agresivnu” – ne može prihvatiti.

Dačić ističe i da je za svaku osudu izjava Ramuša Haradinaja u kojoj optužuje Unmik i generalnog sekretara UN za pisanje “lažnih izveštaja”, kao i odluka o prekidu saradnje sa Misijom najviše međunarodne organizacije.

“Podsetiću da je Haradinaj, tokom sastanka sa najvišim zavničnicima EU, optužio i EU da je ‘ubila dijalog’ “, naveo je Dačić.

Dodao je i da je, iako je tzv. Kosovo članica Svetske banke i MMF, Srbija do danas otplatila 750 miliona dolara kredita i treba da otplati još više od 200 miliona dolara duga koji se odnose na korisnike sa KiM.

“Ako već Srbija otplaćuje te dugove, kako onda Kosovo nije deo Srbije”, upitao je Dačić.

Sednica SB UN o Kosovu je održana u četvrtak i pored oštrog protivljenja pojedinih zapadnih zemalja i odluke Kosova da prekine komunikaciju sa Misijom UNMIK, a njeno održavanje do poslednjeg momenta je bilo pod znakom pitanja.

Izvor: MONDO Vesti