Putin zabranio zapošljavanje u ambasadama „neprijateljskih zemalja“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Putin zabranio zapošljavanje u ambasadama „neprijateljskih zemalja“

Putin zabranio zapošljavanje u ambasadama „neprijateljskih zemalja“

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se ograničava broj zaposlenih Rusa ili potpuno zabranjuje zapošljavanje u ambasadama zemalja koje Moskva oceni kao „neprijateljske“.

Putinova odluka stiže u trenutku povišenih tenzija između Moskve i Zapada, kao i proterivanja ruskih diplomata iz SAD i zemalja EU.

Vladi se dekretom nalaže da napravi spisak zemalja koje se smatraju neprijateljskim. Zabrana zapošljavanja pogodiće ne samo ambasde tih zemalja, već i konzularna odeljenja i druge institucije.

SAD ru prošle nedelje proterale 10 ruskih diplomata zbog navodnog mešanja Moskve u izbore 2020.i sajber napada na softver federalnih agencija.

Češka je takođe proterala 18 ruskih diplomata koje je nazvala špijunima, dok je Moskva kući poslala 20 Čeha. To je praktično onemogućilo češkoj ambasadi u Rusiji da radi, pa su Česi proterali još 63 Rusa – tako da sada obe zemlje imaju jednak broj zaposlenih u ambasadama

Poljska je proterala troje Rusa, Moskva pet Poljaka zauzvrat. Litvanija, Letonija i Estonija naredile su četvorci ruskih diplomata da odu.

Izvor: Glas Amerike