Rekordna godina za pšenicu, biće i za izvoz – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Rekordna godina za pšenicu, biće i za izvoz

Rekordna godina za pšenicu, biće i za izvoz

 

Srbija će ove godine sa njiva „skinuti“ oko 3,3 miliona tona pšenice, a sudeći prema prvim podacima, ova sezona bi mogla biti rekordna, kaže predsednik Udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković.

Saković dodaje da će uz rezerve od prošle godine u srpskim silosima biti više od 3,5 miliona tona pšenice, a kako je za potrebe srpskog tržišta dovoljno 1,5 miliona, Srbija bi mogla, ukoliko pronađe kupce, da izveze oko 1,7 miliona tona žita.

psenica jpg

Tanjug (Dušan Aničić)

Na međunarodnom tržištu, kaže, sve je teže prodati pšenicu jer je proizvodnja žita na svetskom nivou veoma velika, a i zalihe se stalno povećavaju pa su u proteklih nekoliko godina cene niske.

„Ove godine je žetva počela veoma rano. Pre 10. juna imali smo prve kombajne na njivama, a danas 15 dana posle, nismo stigli ni na pola žetve“, kaže Saković uz ocenu da obzirom na površine pod pšenicom i broj kombajna u Srbiji, žetva može da se završi i za sedam dana.

Prošle godine u Srbiji je posejano rekordnih 675.000 hektara pšenice a to je, ocenjuje, bila godina koja je zbog vremenskih prilika odgovarala pšenici.

Objašnjava da kada kišno vreme traje duže od 10 dana, to može nepovoljno uticati na kvalitet pšenice što opet, kaže, može da utiče na cenu žita, kako u Srbiji tako i na međunarodnom tržištu.

„Trenutna je cena na međunarodnom tržištu u blagom padu. Mi smo pšenicu počeli da prodajemo u aprilu i do sada smo prodali oko 200.000 tona novog roda. Oni koji su prodali pre žetve, imali su bolju cenu. U tom trenutku cena za našu pšenicu kretala se oko 17 dinara po kilogramu, a danas je cena oko 16 dinara“, objašnjava Saković.

A kolika će cena pšenice biti kada se završi žetva u Srbiji, dodaje, to će zavisiti od kvaliteta roda ali i od ponude na tržištu.

 

Izvor: Tanjug