Home » Srbija » REVIZIJA: Pravimo realniji plan za poglavlja o pravdi

REVIZIJA: Pravimo realniji plan za poglavlja o pravdi

Srbija je krenula da prerađuje akcioni plan za Poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava) u pregovorima sa EU jer je stari pravljen u drugačije vreme i sa preambicioznim rokovima, kažu iz Vlade.

suđenje,presuda,pravosuđe,pravo,pravdaFoto: MONDO/Ilustracija Mario Milojević

Na pitanja novinara za koje su aktivnosti rokovi bili preambiciozno postavljeni, ministarka prave Nela Kuburović je rekla da je to, na primer, bila izmena Ustava i da očekuje da Skupština Srbije u prolećnom zasedanju uđe u taj proces.

Ona je dodala i da će izmene u krivičnom procesu, o kojima se priča poslednjih mesec dana, biti predstavljen do kraja meseca.

Šefica pregovaračkog tima Srbije u procesu evropskih integracija Tanja Miščević izjavila je danas da je revizija Akcionog plana za poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom dobrovoljan proces.

“Da li nam je neko postavio rokove? Ne. To je naša odluka i procena da je potrebna revizija”, rekla je Miščević na okruglom stolu o reviziji Akcionog plana.

Ona je rekla da uslovi, u trenutku kada je akcioni plan pisan, nisu isti kao danas, zbog čega je neophodno revidirati taj dokument, a veruje da će to biti” inkluzivan proces u kome će se kroz razmenu različitih mišljenja doći do ambicioznog teksta koji je sprovodiv”.

Ministarka prave Nela Kuburović rekla je da se pisani komentari na prvi nacrt revidiranog Akcionog plana dostavljaju do 8. februara, a potom će se ta mišljenja razmotriti i napraviće se predlog koji će poslati u Brisel, posle čega će se ponovo napraviti tekst i počeće javna rasprava.

Kuburović je rekla da Srbija već nekoliko godina preduzima mere iz Akcionog plana, ali da je posle tri godine došlo vreme da se neke aktivnosti revidiraju i da se vidi šta je urađeno, a šta tek treba uraditi.

Ona je kazala da će ono što je urađeno biti izbrisano iz revidiranog plana, a da će neke stvari biti usklađene sa novim strategijama, kao i da će budžet biti napisan tek kada se bude znalo koje će sve aktivnosti biti preduzete.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tvrdi da je u Srbiji napravljen izuzetan pomak u oblasti vladavine prava.

Ona je rekla da su Srbija i Crna Gora počele sa poglavljima iz oblasti vladavine prava – 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda, bezbednost), a da je Srbija morala da napravi prvi Akcioni plan pre nego što su joj dostavljene prelazne mere i da je potrebno napraviti reviziju jer su neki rokovi i akcije bili preambiciozno postavljeni.

“Verujem da će transparentan i inkluzivan proces postaviti realne rokove i aktivnosti”, rekla je Joksimović i dodala da revizija ne znači brisanje aktivnosti koje su planirane, već da će biti brisane samo one koje su realizovane.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije, Matea Norčič Štamcar, rekla je da zna da su merila iz poglavlja 23 jako zahtevna i da se to poglavlje odnosi na ključne pravosudne institucije, suđenja u razumnom roku i nezavisnost pravosuđa od političkih institucija, kao i da je EU svesna da je teško ostvariti te ciljeva.

Izvor: MONDO Vesti