Rigorozna kontrola saobraćaja tokom praznika – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Rigorozna kontrola saobraćaja tokom praznika

Rigorozna kontrola saobraćaja tokom praznika

 

Vozači oprez – statistika kaže da je u poslednjih pet godina za Uskrs stradala 31 osoba. Nove kazne se primenjuju a na magistralnim putevima je rigorozna kontrola.

Tokom predstojećih praznika na putevima u Srbiji očekuje se pojačan saobraćaj. Proteklih godina tokom uskršnjih praznika dogodio se veliki broj nesreća sa smrtnim ishodom i teškim telesnim povredama upozoravju stručnjaci.

Više automobila na putevima, uz povećanu nervozu vozača dovodi i do potencijalne opasnosti, da se nakon druženja uz čašicu, sedne za volan u alkoholisanom stanju. To je po novom zakonu veoma skupo a može se stići i u zatvor.

Iako će mnogi četiri dana praznika iskoristiti za izlete ili kraća putovanja sa svojim porodicama treba imati na umu da se baš tada po pravilu u prelaznom preiodu iz zime u leto dešava najveći broj saobraćajnih udesa.

Samo u proteklih pet godina, tokom četiri praznična dana (od Velikog petka do drugog dana Uskrsa), na putevima u našoj zemlji poginula je 31 osoba dok su 902 lica povređena, od čega je 198 osoba pretrpelo teške telesne povrede.

„Mislim da jedino upozoravanjem preko sredstava javnog informisanja i pojačanom akcijom policije, jer narod reaguje kad vidi kontrolu, možemo sprečiti da se taj broj održava na tako visokom nivou“, kaže Milan Vujanić, sudski veštak za saobraćaj.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da se saobraćajne nezgode sa smrtnim posledicama najčešće događaju na otvorenim deonicama državnih puteva što ukazuje da je brzina jedan od uzročnika smrtnog stradanja u saobraćajnim nezgodama.

„Nijedan ljudski život ne vredi toga da stignete negde 10 ili 15 minuta ranije. Skinite nogu sa gasa i nemojte ulaziti u rizična preticanja“, poručuje Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U MUP-u kažu da su spremni za kažnjavanje po novim, višim tarifama. Upozravamo da se mora vezati pojas i na zadnjim sedištima, da se ne sme voziti u alkoholisanom stanju i naravno da se poštuje ograničenje brzine.

Patrola i presrtača će biti na svim putnim pravcima a vozačima koji se spremaju na put preporučujemo da budu stpljivi jer i mala nepažnja može odneti nečji život i veliki praznik pretvoriti u veliku tragediju.

Iz Puteva Srbije informacija da na naplatnim rampama nema čekanja a zadržavanje na graničnim prelazima je do 15 minuta.

Izvor: RTS