Home » Sport » Rio i Mark tvrde – nije penal, ali je Riju drago

Rio i Mark tvrde – nije penal, ali je Riju drago

Ruka u prirodnom položaju bez namere, ruka u neprirodnom položaju s namerom, ovakva ruka, onakva ruka…

Da li je ikome više jasno šta je, a šta nije penal kada se igra rukom u kaznenom prostoru?

 Zbunjen je ceo svet, a još veću pometnju pravi izjava slavnog engleskog sudije Marka Klatenburga, koji kaže da u Premijer ligi nikada ne bi svirao penal sličan onom koji je Damir Skomina dosudio za Mančester junajted, ali da bi u UEFA takmičenjima postupio kao Slovenac.

Možda je baš iz tog razloga jedna od sedam novina koje bi FIFA trebalo da se uvedu u fudbalu ona pod brojem ti najzanimljivija, a glasi: Svako igranje rukom u svom kaznenom prostoru iznad visine ramena biće sankcionisano kaznenim udarcem, bez obzira na to da li je bilo namere ili ne.

Iako se sudije još uvek zvanično ne pridržavaju novih pravila, očigledno su prema instrukcijama dobijenim od UEFA počeli polako da ih primenjuju.

“Da budemo jasni, sudija Damir Skomina je primenio pravila UEFA. PSŽ će zbog toga biti veoma ljut i ja razumem zašto. Ovo, po mom mišljenju, ne bi trebalo da bude penal. Kimpembe nije namerno udario loptu rukom. Ovakav penal nikada ne bi bilo dosuđen u Premijer ligi, ali je svirano u Ligi šampiona zbog poslednjih UEFA instrukcija ka sudijama”, objasnio je Klatenburg.

Izvor: MONDO/Arenasport


Zanimljivo i legendarni fudbaler Mančester junajteda Rio Ferdinand smatra da Kimpebe nije napravio penal.

“Ne zanimama me šta će sudije da kažu, jer jednostavno Kimpebe nije napravio penal. On se okrenuo na drugu stranu. Ne mislim da je ovo igra rukom. Volim što je svirano, ali ne razumem to. Pravilo je pogrešno. Nije fer prema defanzivcu”, iskren je bio Ferdinand.

Izvor: MONDO Vesti