Home » Srbija » Rusima se svidelo: Ogroman skok izvoza iz Srbije

Rusima se svidelo: Ogroman skok izvoza iz Srbije

Izvoz iz Srbije na rusko tržište u prvoj polovini godine vredeo je 471 milion dolara i veći je za 24,1 odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

breskve, voće Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock/DimaSobko

Kako je saopštila Privredna komora Srbije, očekuje se da izvoz premaši milijardu dolara do kraja 2017. godine.

Srpska prednost

Rusija je treći po obimu trgovinski partner Srbije, a plasman srpskih proizvoda na rusko tržište, kako je ocenjeno, karakteriše “startna, cenovna i konkurentna prednost” u odnosu na druge, uvozne proizvode zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu i bescarinskom izvozu na tržište od preko 144 miliona stanovnika.

Na rusko tržište u prvoj polovini 2017, Srbija je najviše izvozila sveže jabuke, jagode, trešnje, višnje, hula hop čarape, hartiju i karton, lekove, pneumatske spoljne gume, centrifugalne pumpe i proizvode od aluminijuma.

“Izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije beleži rast u segmentu plasmana voća od 11 odsto, mlečnih proizvoda 6,5 odsto, povrća 10,5 odsto, mesa i prerađevina za čak 186 odsto i pića 36 odsto”, rekao je direktor predstavništva PKS u Rusiji, Dejan Delić.

Uvoz iz Rusije od januara do kraja juna beleži rast od 1,6 odsto.

Uvezeno je robe za 809,4 miliona dolara, najviše sirove nafte, prirodnog gasa, aluminijuma, rude gvožđa i žice od rafinisanog bakra.

U saopštenju PKS se navodi i da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Rusije u prvoj polovini godine iznosila skoro 1,3 milijarde dolara.

Izvor: MONDO Vesti

Leave a Reply