Home » Svet » SAD jedina zemlja koja nije povukla Boing 737 Max 8

SAD jedina zemlja koja nije povukla Boing 737 Max 8

Pilot Boinga 737 Max 8 koji se u nedelju srušio u Etiopiji prijavio je probleme u kontroli leta, dok su piloti u samim Sjedinjenim Državama nedavno prijavili najmanje pet slučajeva kada su imali teškoće u kontrolisanju letelice.

Američka vlada dobija sve više poziva da prizemlji flotu aviona Boing 737 Max 8 pošto su se dva aviona tog tipa srušila u proteklih šest meseci, a u obe nesreće poginuli svi putnici i članovi posade. Nekoliko desetina zemalja je povuklo iz upotrebe te avione ali je, za sada, Federalna uprava za avijaciju naredila američkom proizvodjaču aviona samo da unapred softver aviona.

Porodice su još u žalosti za žrtvama sa aviona Etiopijan Erlajnza na letu 302, koji se srušio nekoliko minuta posle poletanja iz Ades Abebe u nedelju, kada je stradalo svih 157 putnika i članova posade.

Bela kuća navodi da je američka vlada još u ranoj fazi istrage.

“Među žrtvama je najmanje osam američkih građana. Sarađujemo sa vladom Etiopije i Etiopian Erljanzom i ponudili smo svaku moguću pomoć”, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Mesto nesreće aviona Etiopijan Erlajnza blizu Bišoftua, 11. marta 2019.
Mesto nesreće aviona Etiopijan Erlajnza blizu Bišoftua, 11. marta 2019.

Nekoliko desetina zemalja zabranilo je Boing 737 Max 8, pošto su se dva aviona srušila u šest meseci.

Avion Lajon Era srušio se u Indoneziji 29. oktobra, kada je poginulo 189 ljudi. Istrage će trajati mesecima ali preliminarni nalazi pokazuju da su okolnosti obe nesreće bile slične.

“Stručnjaci za avijacijudovode u pitanje koliko je ovaj Max avion pouzdan, posebno njegova oprema za kontrolu leta. Ne dovode u pitanje bezbednost Etiopijan Erlajnza”, kaže Kelejsius Bekeli, stručnjak za avijaciju.

Federalna uprava za avijaciju proglasila je da je 737 Max 8 bezbedan za letanje a Boingu naredila da usavrši softver aviona do aprila. Međutim, pojedini senatori pozvali su američke vlasti da zabrane upotrebu aviona. Među njima je republikanac Mit Romni.

“Zbog brojnih razloga koji se odnose na bezbednost a i na osnovu zdravog razuma, mislim da ima smisla da se avion prizemlji dok ne budemo imali bolje informacije.”

Demokratska senatorka Elizabet Voren otišla je korak dalje pozivajući Kongres da istraži da li Trampova administracija štiti američkog giganta.

Predsednik Tramp se u međuvremenu žalio na Tviteru da avioni postaju “suviše složeni za letenje”. Boing je, pak, saopšio da ima “puno poverenje u bezbednost aviona 737 Max 8” – najnoviju verziju svog najprodavanijeg aviona.

Izvor: Glas Amerike