Home » Svet » SAD upozoravaju Siriju da ne napada gasom

SAD upozoravaju Siriju da ne napada gasom

Američki sekretar za odbranu, Džim Matis, upozorio je Siriju da bi bilo “vrlo nesmotreno” da upotrebi gas kao oružje u bombardovanju pobunjeničkih uporišta u Istočnoj Guti.

Matis je u nedelju rekao da “upravo sada” Sjedinjene Države “dobijaju izveštaje” da snage sirijskog predsednika Bašara al Asada koriste gasoviti hlor u svom tronedeljnom napredovanju protiv pobunjenika u pregrađima Damaska, tokom kog je stradalo gotovo 1.000 ljudi, uključujući i 200 dece.

Video: Borbe u Siriji

Šef odbrane SAD priznao je novinarima koji su putovali sa njim ka Omanu da nema dokaze koje može da im pokaže u vezi sa napadima gasom, ali je rekao da “užasno mnogo izveštaja o upotrebi gasa hlora ili o simptomima koji bi mogli da su uzokovani hlorom”.

Matis je rekao da sirijske trupe, “u najboljem slučaju neselektivno” napadaju i “u najgorem slučaju ciljaju bolnice. Ne znam šta je u pitanju, da li su nekompetentni ili da li sprovode nedozvoljena dela, ili i jedno i drugo”.

Sirija je odbacila tvrdnje da je koristila otrovni gas u napadima u Istočnoj Guti, koje su se pojavile tokom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je zatraženo 30-dnevno primirje.

Arhiva - Ljud snimljeni oko kamiona Crvenog krsta koji je dovezao pomoć u opkoljeni grad Duma, Istočna Guta, pored Damaska, Sirija, 9. marta 2018.
Arhiva – Ljud snimljeni oko kamiona Crvenog krsta koji je dovezao pomoć u opkoljeni grad Duma, Istočna Guta, pored Damaska, Sirija, 9. marta 2018.

Šef odbrane SAD je rekao: “Samo želim da ponovo naglasim da bi bilo vrlo nesmotreno za njih da koriste gas kao oružje i mislim da je predsednik Tramp to vrlo jasno rekao”.

Predsednik Donald Tramp prošlog aprila odobrio raketni napad na sirijsku vojnu vazdušnu bazu u Šahratu za koju su Sjedinjene Države rekle da je bila korišćena kako bi se lansirao napad nervnim gasom sarinom na pobunjenički grad Kan Šeikun.

Arhiva - Na ovom satelitskom snimku koji je objavio Sekretarijat za dbranu SAD, vidi se oštećena postrojenja na Šajarat vazdušne baze u Sirji, nakon napada američkih raketa Tomahavk 7. aprila 2017.
Arhiva – Na ovom satelitskom snimku koji je objavio Sekretarijat za dbranu SAD, vidi se oštećena postrojenja na Šajarat vazdušne baze u Sirji, nakon napada američkih raketa Tomahavk 7. aprila 2017.

Pobunjenički borci u Istočnoj Guti odbili su da se predaju sirijskim snagama, ali vladine trupe, koje podržava Rusija, nanele su im ozbiljnu štetu i podelile oblasti pod pobunjeničkom kontrolom na tri odvojena dela.

Izvor: Glas Amerike