Samit Bajdena i Putina u Ženevi – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Samit Bajdena i Putina u Ženevi

Samit Bajdena i Putina u Ženevi

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden i ruski lider Vladimir Putin sastaju se u sredu u Ženevi.

Na pitanje novinara da li je spreman za sastanak sa Putinom, Bajden je tokom susreta sa predsednikom Švajcarske Gajem Parmelinom, održanom u utorak, odgovorio da je „uvek spreman“.

Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je novinarima u utorak da se ipak ne očekuju veliki rezultati od Bajdenovog prvog samita sa ruskim predsednikom, prenosi Rojters.

Bajden planira da tokom razgovora pokrene brojna pitanja – od sajber napada iz Rusije do njenog mešanja u američke izbore i kršenja ljudskih prava. Međutim, rekao je da se nada da postoje oblasti u kojima dve zemlje mogu da sarađuju i da mogu da se normalizuju istorijski napeti odnosi, a Putina je nazvao „dostojnim protivnikom“.

Obojica lidera se nadaju da bi samit mogao da rezultira stabilnim i predvidljivim odnosima za koje su ocenili da su na najnižoj tački do sada.

Zvaničnik administracije rekao je da se Bajden nada da može da postigne saglasnost sa Putinom u nekim manjim oblastima, uključujući i potencijalno vraćanje ambasadora u Vašington i Moskvu. Takođe se nada da će biti postignut napredak kada je reč o novom sporazumu o kontroli naoružanja između dve zemlje, nakon što je Rusija u januaru pristala na petogodišnje produženje postojećeg.

Od kako je preuzeo položaj predsednika u januaru, Bajden je više puta vršio pritisak na Putina da zaustavi sajber napade na kompanije i vladine agencije u Americi i širom sveta, koji potiču iz Rusije, i osudio pritvaranje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Takođe je objavio obaveštajne podatke koji sugerišu, mada uz malu do umerenu pouzdanost, da je Moskva nudila nagrade Talibanima da napadaju američke trupe u Avganistanu.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da će „hakerski napadi biti značajna tema razgovora“.

Putin je odbacio američke optužbe da su Moskva i ruski hakeri odgovorni za sajber napade na američke kompanije i vladine agencije.

Bajden je prethodno, tokom prve evropske turneje na položaju predsednika, pokušao da na sastancima sa liderima G7, NATO-a i Evropske unije, obnovi partnerstvo sa Evropom uzdrmano za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa. Međutim, najviše se iščekuje njegov razgovor sa Putinom, ocenjuje agencija Asošijeted pres.

Detalji o samitu

Američki i ruski predsednik sastaće se u vili iz 18-veka, sa pogledom na Ženevsko jezero, prenosi agencija Rojters.

Mesto susreta Bajdena i Putina - ženevska vila La Granž uoči susreta dvojice državnika
Mesto susreta Bajdena i Putina – ženevska vila La Granž uoči susreta dvojice državnika

Sastanak bi mogao da traje četiri do pet sati ili više od toga, dok Bajden i Putin budu razgovarali o kontroli naoružanja, hakerskim napadima i mešanju u izbore.

Međutim, neće obuhvatati obroke, a Bajden i Putin će održati odvojene konferencije za novinare.

Lideri SAD i Rusije će se pre sastanka u biblioteci, koji bi trebalo da počne u jedan sat popodne po lokalnom vremenu, sastati sa predsednikom Švajcarske.

Bajden i Putin će razgovarati u prisustvu svojih glavnim spoljnopolitičkim savetnicima, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavorovom, kao i prevodiocima, pre nego što bude održan veći sastanak.

U Ženevi će biti raspoređeno između 3.000 i 3.500 policajaca i pripadnika drugih bezbednosnih snaga.

Osude Rusije na samitu SAD i EU

Pre nego što je Bajden otputovao iz Brisela, američki zvaničnici objavili su da je postignut dogovor sa Evropskom unijom u dugom trgovinskom sporu oko subvencija za proizvođače aviona.

Bajden se nada da će time biti ublažene tenzije u transatlantskim odnosima, u trenutku kada pokušava da pridobije široku evropsku podršku za suprotstavljanje Rusiji, uoči sastanka sa Putinom, prenosi AP.

SAD i Evropska unija su posle samita u utorak izdale saopštenje u kojem se navodi da su saglasili o uspostavljanju „dijaloga na visokom nivou“ o Rusiji u okviru „obnovljenog transatlantskog partnerstva“.

U saopštenju se ističe da su Vašington i Brisel „ujedinjeni u principijelnom pristupu Rusiji i spremni da odlučno odgovore na njeno negativno ponašanje i štetne aktivnosti“.

SAD i EU takođe traže od Rusije „da zaustavi obračun sa civilnim društvom, opozicijom i nezavisnim medijima i oslobodi sve političke zatvorenike“.

Istovremeno, EU je podeljena u pogledu pristupa Rusiji koja je njen najveći snabdevač gasom, a igra i jednu od ključnih uloga u rešavanju međunarodnih sporova i drugih pitanja, među kojima su iranski nuklearni sporazum i sukobi u Siriji i Libiji.

O Rusiji je bilo reči i na samitu NATO-a u ponedeljak u Briselu.

NATO lideri su u završnom saopštenju osudili agresivne vojne aktivnosti Rusije i „ratne igre“ blizu granica članica Alijanse, kao i često narušavanje njihovog vazdušnog prostora od strane ruskih aviona.

NATO je optužio Rusiju da intenzivira „hibridne“ akcije protiv njenih članica, pokušajima da se meša u izbore, političkim i ekonomskim zastrašivanjem, kampanjom širenja dezinformacija i „zlonamernim sajber aktivnostima“.

Izvor: Glas Amerike

Arhive