Samo pet odsto dece se vozi bezbedno – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Samo pet odsto dece se vozi bezbedno

Samo pet odsto dece se vozi bezbedno

Iako gotovo polovina roditelja vozača ima dečja sedišta u svojim vozilima, tek oko pet odsto dece se zapravo bezbedno vozi. Zbog toga što roditelji ne koriste pravilno ta sedišta. Ili ih ne koriste uopšte. Kako bi se ova statistika promenila, Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa lokalnim samouprava organizuje edukacije.

 

Ukoliko vam je dete niže od metar i trideset pet, morate za njega imati posebno sedište u automobilu. Zbog njegove bezbednosti. Podaci govore da gotovo polovina roditelja vozača koristi sedišta, ali najveći broj njih na – nepravilan način. A pravilan podrazumeva tri stvari – do petnaest meseci mora se voziti u smeru suprotnom od vožnje, između kaiševa i deteta sme da stane samo jedan prst i auto-sedište mora biti dovoljno pričvršćeno u sam automobil.

 

auto sediste jpg

Ilustracija:freeimages.com

 

„U suštini mi imamo u Srbiji negde oko četiri – pet posto dece koja se bezbedno prevoze. To je strašan podatak i na tome stavljamo akcenat danas na predavanjima“, kaže Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Kako bi se procenat pravilnog korišćenja sedišta povećao, Agencija za bezbednost saobraćaja organizuje edukacije za roditelje. I uspevaju, s obzirom da raspolažu podacima da je u prošloj godini za petinu povećan broj sedišta u automobilima.

„Takođe imamo blagi trend porasta nastradale dece, pre svega poginule dece. Svakako ova aktivnost jeste usmerena upravo da zaštitimo tu decu kao putnike u vozilu jer najveći procenat dece upravo i strada kao putnici u vozilu“, ističe Tomislav Petrović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Izvor: RTV