Home » Srbija » Sastanak u Prištini, tema TAKSE!

Sastanak u Prištini, tema TAKSE!

U Prištini je u toku vanredni sastanak članova vladajuće koalicije PAN, sazvan zbog razlika u stavovima po pitanju ukidanja taksi na robu iz Srbije, javljaju prištinski mediji.

kosovo priština gnjilaneFoto: MONDO/Mario Milojević (ilustracija)

Kako navodi portal Telegrafi, sastanku u kosovskoj vladi prisustvuju lider ABK i premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji, potpredsednik vlade Enver Hodžaj.

Veselji i Hodžaj su viđeni kako ulaze u zgradu vlade, a prema nezvaničnim informacijama portala, na sastanku su i lider Socijal-demokratske inicijative Fatmir Llimaj i lider AKR Bedžet Pacoli.

Sastanak se održava nakon što je u koaliciji došlo do podela o tome da li takse na robu iz Srbije treba ukinuti ili ne.

Predsednik kosovske skupštine i lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji predložio je da takse budu suspendovane na 120 dana, ali Haradinaj to odbija.

Mediji su ranije danas preneli i da je za 14 sati bio zakazan telefonski razgovor savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džona Boltona i Haradinaja, koji je, prema očekivanjima, trebalo da ukori lidera ABK i lično mu prenese poruku predsednika Donalda Trampa.

SAD su posebno iziritirane Haradinajevim pismom kojim je od zemalja Kvinte, a posebno od SAD i Brisela, tražio da iniciraju i organizuju međunarodnu konferenciju o kosovskom pitanju u zamenu za ukidanje taksi, uz određene uslove.

Sa druge strane, predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači poisao je američkom predsedniku Donaldu Trampu i izrazio spremnost za kompromisni dogovor u dijalogu sa Beogradom i pozvao ga da poseti Kosovo.

SAD već nedeljama vrši pritisak na Prištinu da takse ukine.

SAD prete Prištini: SANKCIJE ako ne ukinu takse!?

Izvor: MONDO Vesti