Home » Srbija » Savet bezbednosti UN danas ipak o Kosovu

Savet bezbednosti UN danas ipak o Kosovu

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji biće održana danas u Njujorku, objavljeno je na sajtu UN.

kosovoFoto: TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Kako je navedeno u programu rada Saveta bezbednosti UN za današnji dan, sednica na kojoj će se raspravljati o novom tromesečnom izveštaju o radu Unmika zakazana je za 15 časova po lokalnom vremenu, odnosno 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

Do poslednjeg momenta bilo je neizvesno da li će sednica biti održana jer su se četiri zemlje, SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska, protivile da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu sednice.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ukazao je da postoje veliki problemi unutar Saveta bezbednosti, odnosno da se jedan broj zemalja žžestoko protivi tome da se sednice o Kosovu i Metohiji održavaju na tri meseca.

Pet zemalja koje nisu priznale Kosovo insistirale su da se sednica održži, prenosi RTS.

SELAKOVIĆ: VAŽNO JE

Nakon što je na sajtu UN objavljeno da će sednica SB UN o Kosovu i Metohiji biti održana danas u Njujorku generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je izjavio da je za Srbiju od izuzetne važnosti da se u Savetu bezbednosti UN raspravlja o Kosovu i Metohiji.

“Izuzetno je važno za Srbiju da se na najvišem svetskom forumu, u Savetu bezbednosti UN, koji je svojim rezolucijama, donošenim 1999. i 1998. godine, vezan za problem KiM, raspravlja o ovoj temi”, rekao je Selaković za RTS.

On je dodao da je i sam saznao za sednicu na sajtu UN, gde je iznet plan aktivnosti Saveta bezbednosti.
“Nemamo razloga da ne verujemo u to jer je to zvanično glasilo i način oglašavanja same organizacije UN”, rekao je Selaković.

On kaže da ne veruje da bi pre osam, devet ili 10 godina “u ovakvoj situacija”, Srbija uspela da se izbori za raspravljanje na temu problema o Kosovu i Metohiji “na ovakav način, kao što urađeno danas”.

“Mi kao država ostajemo posvećeni dijalogu, razgovorima o traženju rešenja. Mi istrajavamo u poziciji da razgovora neće biti dok se anticivilizacijske mere, kao što su takse od 100 odsto na plasman robe iz centralne Srbije, ne ukinu”, poručio je Selaković.

Izvor: MONDO Vesti